UN traži procesuiranje zločina CIA-e

Italija je jedina zemlja u kojoj je sud osudio funkcionere za sudjelovanje u takvim operacijama (EPA)

Istražitelj Ujedinjenih naroda (UN) Ben Emmerson zatražio je od SAD-a objavu povjerljivih dokumenata koji se tiču afere oko mučenja i ubijanja osumnjičenih za terorizam, u čemu je učestvovalo i najmanje 49 drugih zemalja.

Skandal oko mučenja i ubijanja lica osumnjičenih za terorizam u SAD-u, rasplamsao se posljednjih nekoliko mjeseci, posebno nakon što su nedavno objavljeni podaci da nije samo Centralna obavještajna agencija (CIA) učestvovala u tome, već da su joj pomagale brojne evropske zemlje, prenosi agencija Srna.

Emmerson se nada da bi, nakon što dokumenti dođu u ruke UN, odgovorni za zlostavljanje i ubistva osumnjičenih za terorizam napokon trebali biti kažnjeni.

Iako je skandal izazvao oštre reakcije međunarodne zajednice, u SAD, za sada, još uvijek niko nije sankcioniran.

CIA odbija da prizna nezakonite radnje iz perioda Georgea Busha mlađeg, mnoge činjenice i dalje su povjerljive, a nijedan funkcioner nije priveden pravdi, upozorava Emmerson.

Tajni program

Tajni program CIA, u sklopu kojeg su nakon napada 11. septembra 2001. godine osumnjičeni za terorizam protivzakonito otimani, zatvarani, ispitivani i mučeni, već duže vrijeme izaziva kontroverze u SAD-u, ali i ostatku svijeta.

Smatra se da su države navedene u projektu sudjelovale na razne načine – davanjem prostora za tajne zatvore na svojoj teritoriji, zatvaranjem, ispitivanjem, mučenjem ili zlostavljanjem osoba, pomaganjem u hvatanju i prebacivanju uhapšenih, dopuštanjem upotrebe svog zračnog prostora, davanjem obavještajnih podataka…

Na osnovu vjerodostojnih javnih izvora i informacija dobijenih od uglednih organizacija za zaštitu ljudskih prava, napravljen je “katalog” ponašanja prema 136 lica koje su navodno bila podvrgnute takvom postupanju.

Odgovornost SAD-a

Pretpostavlja se da je takvih osoba mnogo više, ali njihov broj ostat će nepoznat dok SAD i njihovi partneri ne daju informaciju javnosti – smatraju eksperti koji se bave ovim problemom.

Svi se slažu da je glavna odgovornost na SAD-u, koje su diktirale takvo ponašanje i direktno su odgovorne za mučenja, premještanja i pritvaranja osumnjičenih za terorizam.

Italija je jedina zemlja u kojoj je sud osudio funkcionere za sudjelovanje u takvim operacijama.

Visoki sud u Italiji je prošle godine potvrdio okrivljujuće presude protiv još 23 agenta CIA-e zbog istog incidenta i naložio pokretanje ponovnog postupka protiv pet bivših italijanskih špijuna koji su optuženi za učešće u otmici imama.

Izvor: Agencije