UN traži procesuiranje ratnih zločina u Gazi

Rezoluciju su, između ostalih, podržali Francuska, Velika Britanija i Njemačka (AP)

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava usvojilo je većinom glasova rezoluciju koja poziva da se sudi odgovornima za ratne zločine počinjene za vrijeme sukoba u Gazi u kolovozu 2014. godine.

Rezolucija, koju je prezentirao Pakistan, dobila je podršku 45 zemalja, među kojim su Francuska, Velika Britanija i Njemačka.

Samo je SAD glasovao protiv, a pet zemalja je bilo suzdržano, prenosi Fena.

Ova rezolucija je uslijedila nakon objavljivanja izvještaja UN-ove istražne komisije o sukobu u Gazi, koja je zaključila da je bilo “mogućih ratnih zločina”.

“Prikupljene informacije ukazuju na to da su Izrael i naoružane palestinske grupe kršile međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, što je u nekim slučajevima dovelo do ratnih zločina”, izjavila je predsjednica komisije Mary McGowan Davis, prezentirajući izvještaj 29. lipnja.

Rezolucija zahtijeva potpunu suradnju

Rezolucija ne određuje počinitelje zločina, ali ističe da je “neophodno da svi odgovorni za kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava odgovaraju za svoja djela, uz pomoć odgovarajućih, pravičnih i nezavisnih nacionalnih i internacionalnih mehanizama kaznenog prava”.

Rezolucija zahtijeva od Izraelaca i Palestinaca da “potpuno surađuju uz preliminarnu instrukciju Međunarodnog kaznenog suda, kao i sa svakom kasnijom istragom koja bi mogla biti otvorena”.

Oko 2.200 Palestinaca, od kojih 1.500 civila, prema podacima UN-a, ubijeno je u ratu između Izraela, na jednoj strani, i Hamasa, kao i drugih palestinskih grupa, u Gazi.

Na izraelskoj strani 73 osobe su izgubile život, od kojih 67 vojnika.

Izvor: Agencije