UN traži od Španije da oslobodi trojicu katalonskih čelnika

Optuženima se na teret stavljaju neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje zabranjenog i nezakonitog referenduma (EPA)

Španija treba odmah pustiti na slobodu trojicu pritvorenih katalonskih čelnika, kojima je odbijeno plaćanje kaucije dok im se u Madridu sudi za pobunu protiv Španije, istaknula je Radna grupa za arbitrarna hapšenja pri Ujedinjenim narodima.

Skupina UN-ovih stručnjaka je u izvještaju napisanom na 19 stranica pozvala špansku vladu da istraži “arbitrarnu” odluku o oduzimanju slobode bez prava na kauciju bivšem potpredsjedniku katalonske vlade Oriolu Junquerasu te bivšim aktivistima Jordiju Sanchezu i Jordiju Cruixartu.

Njih trojica trebala bi dobiti pravo na traženje odštete, a španska vlada početi nezavisnu istragu i postupak protiv onih koji su im oduzeli slobodu, piše u izvještaju.

Junqueras, Sanchez i Cruixart u pritvoru su kod Madrida.

Optuženo 12 bivših katalonskih zvaničnika

Optuženi su za pobunu protiv Španije nakon što su u oktobru 2017. učestvovali u organiziranju referenduma o nezavisnosti Katalonije, uprkos zabrani španskog Ustavnog suda te posljedičnom proglašenju republike Katalonije.

Ukupno je optuženo 12 bivših katalonskih zvaničnika, kojima se na teret stavljaju i neposluh te korištenje javnog novca za organiziranje zabranjenog i nezakonitog referenduma.

Njima trojici sudija španskog Vrhovnog suda u decembru 2017. odredio je pritvor bez mogućnosti plaćanja kaucije u zamjenu za uvjetnu slobodu.

Sudija je u odluci naveo da bi zbog njihovog puštanja na uvjetnu slobodu “moglo doći do ponavljanja delinkventnih djela i nasilja”.

Pritvor bez plaćanja kaucije bio je određen i Joaquimu Fornu, bivšem katalonskom “ministru” za unutrašnje poslove.

Forn, kome se također sudi u Madridu, odbio se priključiti inicijativi pred Radnom grupom UN-a, kojoj se u ime troje pritvorenika u februaru 2018. obratio britanski advokat Ben Emmerson, specijaliziran za međunarodno pravo i ljudska prava.

“Radna grupa traži od španske vlade da bez odgode usvoji potrebne mjere za ispravljanje situacije gospode Cuixarta, Sancheza i Junquerasa te ih uskladi s važećim međunarodnim normama, uključenima u Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima”, piše u izvještaju.

Policija intervenirala tokom referenduma

Odluke Radne grupe UN-a nisu obavezujuće, odnosno ona ne može narediti puštanje na slobodu pritvorenika nego njeni izvještaji služe kao preporuke.

U prošlosti su, međutim, znale biti ignorirane.

Španska vlada zasad se nije očitovala o njenom izvještaju.

Katalonska republikanska ljevica (ERC), čiji je član Junqueras, zatražila je od španskog Vrhovnog suda “trenutno puštanje pritvorenika na slobodu”.

Taj izvještaj stigao je dan nakon što je Evropski sud za ljudska prava (TEDH) odbio žalbu koju je uložilo 76 katalonskih bivših i sadašnjih zastupnika, tvrdeći da im je španski Ustavni sud prekršio prava kad je blokirao jednu parlamentarnu sjednicu 9. oktobra 2017. uslijed krize u vezi s otcjepljenjem.

U Kataloniji, u kojoj živi 7,5 miliona stanovnika, 1. oktobra 2017. održan je referendum o nezavisnosti, tokom kojeg je intervenirala španska policija, a državno tužilaštvo podiglo optužnice protiv čelnika katalonske vlade.

U srijedu je nastavljeno suđenje prikazivanjem materijala odbrane, u kojima se vidi brutalnost policije prema biračima koji su nepomično tijelima blokirali ulaz policije na biralištima.

Traže od sedam do 25 godina zatvora

Špansko državno tužilaštvo ostalo je pri svom ranijem zahtjevu da Junqueras bude osuđen na 25 godina zatvora.

Za ostale optužene zatražilo je zatvorsku kaznu od 17 i 16 godina, a za neke kaznu od sedam godina.

Junqueras je na španskim parlamentarnim izborima održanima 28. aprila osvojio mjesto u Parlamentu, ali je Predsjedništvo Parlamenta prošle sedmice, pozivajući se na pravilnik Parlamenta i zakon, suspendiralo njega i još četvero pritvorenih katalonskih zastupnika dok su u pritvoru i dok traje postupak protiv njih.

Nakon konstituirajuće sjednice, na koju im je bio dopušten dolazak, vraćeni su u pritvor.

Izvor: Agencije