Oglasi

UN traži od Mijanmara da omogući siguran povratak Rohinja

Guterres je na samitu lidera ASEAN-a izrazio zabrinutost zbog stanja u kojem se nalaze izbjeglice iz Arakana.
Mijanmarska administracija bi trebala garantirati potpun i slobodan pristup volontera Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je liderku Mijanmara Aung San Suu Kyi da se arakanskim muslimanima koji su pobjegli iz Mijanmara omogući siguran povratak u zemlju, javlja Anadolija.

Guterres je na samitu lidera Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) koji se održava u Bangkoku, na Tajlandu, izrazio zabrinutost zbog stanja u kojem se nalaze Rohinja izbjeglice iz Arakana.

"Mijanmar ima odgovornost da izbjeglicama osigura sredinu koja će pomoći da se u zemlju vrate na siguran, dobrovoljan, čestit i održiv način", rekao je Guterres.

Rješiti problem arakanskih izbjeglica

Smatra i kako bi volonterima trebalo omogućiti da djeluju kako to dolikuje.

"Mijanmarska administracija bi trebala garantirati potpun i slobodan pristup volontera područjima na koja će se vratiti izbjeglice", rekao je Guterres.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg samita jeste i rješenje kada su u pitanju izbjeglice iz Arakana.

Ranije je Lim Jock Hoi, generalni sekretar ASEAN-a, predložio da se formira posebna ekipa koja će raditi na pitanjima što se tiču povratka izbjeglica iz Arakana.

Sutra se završava 35. samit ASEAN-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.