UN traži milijarde dolara za pomoć Sirijcima

Ukupno je 7,6 miliona interno raseljenih osoba zbog rata u Siriji, dok je gotovo 3,8 miliona Sirijaca izbjeglo u okolne države (Anadolija)

Ujedinjenim narodima je potrebno 2,9 milijardi dolara da bi pomoć dobilo 40 posto Sirijaca koji je nisu dobili, prenose agencije.

U sukobu, koji uskoro ulazi u petu godinu, blizu 4,8 miliona Sirijaca, što je 40 posto od 12,2 miliona civila kojima je potrebna pomoć, teško do nje dolazi, izjavila je pomoćnica sekretarka za humanitarne poslove Kang Kyung-wha.

“UN-u treba 2,9 milijardi dolara ove godine za finansiranje humanitarnih operacija u Siriji, gdje su sukobi doveli do najvećeg raseljavanja u posljednjih nekoliko decenija”, kazala je.

Agencije su dobile manje od polovine ove sume koja je tražena uzalud prošle godine, sa žaljenjem je kazala Kang, dodavši da su zbog toga “stotine hiljada” civila ostale bez humanitarne pomoći tokom oštrih zimskih mjeseci.

“Dodatna sredstva su hitno potrebna”, rekla je.

Okončati sukob

Objasnila je Vijeću sigurnosti da UN-ove humanitarne agencije nisu bile u stanju u decembru isporučiti hranu civilima oko gradova Raqqah i Deir ez-Zur, koji su u rukama oružane grupe Islamska država Irak i Levant, kao i u gradove pod opsadom snaga sirijskog režima ili opozicijskih snaga.

Kang je navela kako su prekogranične dostave pomoći stigle do više od 700.000 ljudi, no “uprkos ovim naporima, postoji potreba da se poveća brzina dostave”.

Ukupno je 7,6 miliona interno raseljenih osoba zbog rata u Siriji, dok je gotovo 3,8 miliona Sirijaca izbjeglo u okolne države, većinom u Jordan, Liban i Tursku.

“Ovo Vijeće [sigurnosti UN-a] mora pronaći način da okonča sukobe u Siriji”, poručila je Kang, istakavši da je u skoro pet godina broj Sirijaca kojima je potrebna pomoć porastao s jednog do 12 miliona.

Izvor: Agencije