UN traži istragu o smrti dječaka kod Ramallaha

Trinaestogodišnji palestinski dječak, kojeg su izraelske snage u petak ranile na okupiranoj Zapadnoj obali, preminuo je u bolnici (EPA)

Nikolay Mladenov, specijalni koordinator Ujedinjenih naroda (UN) za mirovni proces na Bliskom istoku, pozvao je Izrael da pokrene istragu nakon smrti dječaka kojeg su izraelske snage ranile tokom protesta u blizini Ramallaha.

Mladenov je na svom Twitter profilu apelovao na provođenje nezavisne istrage o slučaju, prenosi Anadolija..

“Izrael odmah treba provesti nezavisnu istragu o ovom neprihvatljivom i užasnom incidentu”, kazao je Mladenov.

Podsjetivši da djeca imaju pravo na posebnu zaštitu prema međunarodnom pravu, Mladenov je poručio da je djecu potrebno zaštititi od nasilja.

Trinaestogodišnji palestinski dječak, kojeg su izraelske snage u petak ranile na okupiranoj Zapadnoj obali, preminuo je u bolnici.

Ranjena još četiri Palestinca

Iz palestinskog Ministarstva zdravstva navedeno je jučer da je Ali Abu Aliyye, koji je ranjen u predjelu abdomena kada su izraelske snage otvorile vatru u selu El-Mugayyer blizu Ramallaha, preminuo je u bolnici u koju je smješten.

S druge strane, izraelska vojska tvrdi da prilikom njihove intervencije tokom demonstracija u selu El-Mugayyer, nisu korišteni bojevi meci.

Palestinci su održali demonstracije u selu Al-Mugayyer nakon džuma-namaza u znak protesta zbog plana za izgradnju novog ilegalnog jevrejskog naselja na tom području.

Palestinski izvori tvrde da su izraelske snage intervenisale tokom protesta i ranile Aliyyea bojevim mecima, a još četiri Palestinca gumenim mecima.

Izvor: Agencije