UN traži da Saudijska Arabija obustavi udare na civile u Jemenu

Jemen, Djeca
UN traži od Rijada da kazneno progoni zvaničnike odgovorne za stradanje djece u napadima (EPA)

Odbor Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava pozvao je u četvrtak Saudijsku Arabiju da obustavi svoje zračne udare na civilne mete u Jemenu i da kazneno progoni dužnosnike odgovorne za stradanje djece u nezakonitim napadima.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju arapskih država uz podršku Zapada koje podržavaju jemensku Vladu u borbi protiv pokreta Husa pod čijom kontrolom je jemenska prijestolnica.

Panel UN-a od 18 neovisnih stručnjaka upozorio je u četvrtak u usvojenim zaključcima da jemensku djecu i dalje ubijaju i ranjavaju, prenosi Tanjug.

Stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog “neefikasnosti tima za zajedničku provjeru incidenata” koji je formirala koalicija 2016. godine, kako bi ispitala navode o nezakonitim napadima Rijada i članica koalicije na djecu i objekte u kojima borave djeca, prenosi Reuters.

Poginulo više od 10.000 ljudi, preko 1.200 djece

U troipolgodišnjem građanskom ratu u Jemenu u poginulo je više od 10.000 ljudi, dok je u zračnim udarima od 2015. poginulo najmanje 1.248 djece i gotovo isto toliko je ranjeno.

Ujedinjeni narodi također pozivaju na prekid zračne i pomorske blokade zbog koje je više milijuna građana Jemena na rubu gladi.

Od 2015. godine Saudijska Arabija i UAE, uz logističku podršku Sjedinjenih Američkih Država, izvršavaju zračne napade na Jemen, najsiromašniju zemlju arapskog svijeta, u pokušaju da na vlast vrate vladu predsjednika Abd-Rabbouha Mansoura Hadija, koji je u egzilu u Rijadu.

Meta njihovih napada, kojih je bilo gotovo 16.000, često su bolnice, elektrane, objekti za vodoopskrbu i slično.

Izvor: Agencije