UN traži bolje uvjete za povratak Rohinja

Više od 700.000 pripadnika Rohinja naroda pobjeglo je iz zapadne države Rakhine (EPA)

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i Program organizacije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pozvale su Mijanmar da poboljša uslove u državi Rakhine za siguran povratak stotina hiljada Rohinja izbjeglica iz Bangladeša i osigura državljanstvo onima koji ispunjavaju uslove.

U zajedničkom saopćenju UNHCR-a i UNDP-a navedeno je da im je potreban potpun pristup državi Rakhine i da još čekaju dozvolu za međunarodno osoblje koje treba da bude smješteno u gradu Maungdav, a koja je podnijeta 14. juna. 

Vlasti Mijanmara nisu reagovale na zahtjev Reutersa da prokomentarišu ovo pitanje. UN je potpisao sa Mijanmarom nacrt sporazuma početkom juna sa ciljem da se stotine hiljada pripadnika Rohinja naroda vrate sigurno u Mijanmar ukoliko to žele.

Bez garancija

U dokumentu, u koji je Reuters imao uvid, ne nude se eksplicitne garancije za državljanstvo niti sloboda kretanja širom države.

Više od 700.000 pripadnika Rohinja naroda pobjeglo je iz zapadne države Rakhine od počeka vojne akcije vojske Mijanmara u augustu prošle godine.

Izvor: Agencije