UN: Traje istraga o hapšenju pripadnika UNMIK-a

Antonio Guterres je istakao važnost nastavka dijaloga čim bude formirana nova vlada Kosova

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres naveo je, u izvještaju o stanju na Kosovu, koji je podijeljen ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN-a, da još nije okončana interna istraga o okolnostima koje su krajem maja dovele do hapšenja dvojice službenika Misije UN-a na Kosovu – UNMIK u maju ove godine.

Ruskog diplomatu Mihaila Krasnoščekova je policija na sjeveru Kosova uhapsila i kasnije ga proglasila “personom non grata”.

Guterres je takav potez vlasti Kosova nazvao “neprihvatljivim”, navodeći da interna istraga o ovom slučaju nije okončana.

Brifing Vijeća sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu zakazan je za 31. oktobar, pa se očekuje da bi izvještaj o hapšenju ruskog diplomate mogao biti završen do tog datuma.

I Rusija provodi istragu

Osim interne istrage UN-a, zasebnu istragu o ovom slučaju vodi i Rusija, rekao je Guterres i dodao i da je duga pauza u zvaničnim razgovorima između Srbije i Kosova, pod okriljem Evropske unije, zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa i predstavlja rizik po stabilnost na terenu.

On je pozdravio poziv SAD-a, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije upućen stranama u dijalogu, navodeći da je ovih pet zemalja od Kosova zatražilo da ukinu taksu od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine te pozvale vlasti Srbije da odustanu od “kampanje povlačenja priznanja Kosova”.

Istovremeno je Guterres istakao važnost nastavka dijaloga čim bude formirana nova vlada Kosova, navodeći da stalne tenzije nastavljaju podrivati šanse za nastavak razgovora i izazivaju zabrinutost oko načina na koji bi se te tenzije mogle odraziti na stanje na terenu.

Izvor: Agencije