Oglasi

UN: Tokom protesta u Iranu uhapšeno 7.000 ljudi

Glasnogovornik Ujedinjenih naroda kaže da je, prema nekim informacijama, ubijeno 208 osoba, među kojima je 13 žena i 12-ero djece.
Iran, ProtestiVećina smrtnih slučajeva rezultat fatalnih povreda glave, srca i drugih vitalnih organam navodi 'Amnesty Inrternational'Reuters/Arhiva

Najmanje 7.000 ljudi uhapšeno je na protestima koji su prošlog mjeseca počeli u Iranu, upozorio je u petak Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za ljudska prava, koji traži njihovo oslobađanje.

"Najmanje 7.000 osoba uhapšeno je u 28 od 31 pokrajine u Iranu od početka protesta 15. novembra", izjavio je glasnogovornik UN-a Rupert Colville novinarima u Ženevi, prenosi Beta.

Visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet izrazila je zabrinutost zbog uvjeta pritvora i načina postupanja prema uhapšenim ljudima, kao i zbog kršenja njihovih prava, rekao je Colville i dodao da se iranske vlasti pozivaju da odmah oslobode uhapšene.

Iran: Stradalo pet osoba

Protesti u Iranu počeli su 15. novembra nakon najave o poskupljenju goriva usred ekonomske krize.

Vlasti, koje su blokirale internet tokom protesta, navele su da su brzo smirile situaciju.

Colville je kazao da je, prema nekim informacijama, ubijeno 208 osoba, među kojima je 13 žena i 12-ero djece.

Iranske vlasti saopćile su da je stradalo pet osoba.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.