UN: Terorista je napao vjernike ispred londonske džamije

Ujedinjeni narodi (UN) osudili su napad u blizini džamije Finsbury Park u Londonu, u kojem je ubijen muškarac, saopćivši da se radi o terorizmu.

“Osuđujemo napad u Londonu, izražavamo saučešće porodicama i želimo brz oporavak povrijeđenima”, rekao je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric.

Dodao je da UN nastavlja istragu u vezi s ovim napadom.

“Izgleda da je ovo planski napad na vjersku  grupu koja se okupila kako bi obavila vjerski obred. Ovo je oblik nasilja koji treba osuditi”, kazao je Dujarric, javlja Anadolija.

Na pitanje novinara da li se radi o terorističkom napadu, Dujarric je rekao: “Prema našem mišljenju, ovo je teroristički napad. Cilj je bio terorizirati određenu zajednicu i usmrtiti ili raniti članove te zajednice”.

Ranije u ponedjeljak, džamija je evakuirana, nakon što su zvaničnici objavili da su dobili prijetnju bombom, koja je vjerovatno lažna.

Objavljen identitet napadača

U naletu automobila na vjernike iza ponoći ubijen je jedan muškarac, a desetero ljudi je povrijeđeno.

Britanski mediji javljaju da je napadač Darren Osborne, 47-godišnjak iz Cardiffa.

“Napad [u Finsbury Parku] dogodio se u trenutku dok je muškarac dobivao prvu pomoć na licu mjesta. Nažalost, taj je muškarac umro. Bilo kakva uzročna veza između napada i smrti bit će predmetom istrage. Još je prerano reći je li njegova smrt rezultat napada”, rekao je Neil Basu, viši nacionalni koordinator protuterorističkih službi.

Prema njegovim riječima, još je rano reći koji je motiv za napad imao napadač, no “incident ima sve oznake terorističkog napada”, a sve su žrtve muslimani.

“Osumnjičeni je vrlo brzo i mirno predan policiji. Građani Londona djelovat će zajednički kako bi se zaštitili i to će raditi na način koji ne ide naruku teroristima”, kazao je Basu, pohvalivši lokalnu zajednicu.

Napadača su uhvatili vjernici i predali ga policiji.

Policija je saopćila da je primila dojavu 20 minuta iza ponoći, ali zbog sudara na Seven Sisters Roadu, ulici koja prolazi kroz područje Finsbury Parka.

U međuvremenu je Muslimansko vijeće Velike Britanije izvijestilo da su napadnuti vjernici koji su izašli iz lokalne džamije.

Premijerka Theresa May osudila je napad.

“Bio je to napad koji je ponovno imao za metu obične i nevine ljude, ovaj put britanske muslimane nakon molitve u džamiji. Naša odlučnost da se borimo protiv toga mora biti ista, bez obzira na to ko je odgovoran. Sinoćnji napad gnusan je pokušaj da se unište slobode koje ujedinjuju Britaniju, kao što je sloboda vjeroispovijesti.”

Oglasio se i gradonačelnik Londona Sadiq Khan, ocijenivši događaj kao “napad na zajedničke vrijednosti”.

“Kao i u užasnim napadima u Manchesteru, Westminsteru i na Londonskom mostu, ovo je napad na sve naše zajedničke vrijednosti, toleranciju, slobodu i poštovanje”, naveo je Khan.

Jačanje policijskih snaga

Najavio je i angažman dodatnog broja policajaca za osiguranje muslimanskih vjerskih zajednica u Londonu, posebno onih koji poste tokom ramazana.

Svjedoci događaja navode kako su čuli povike i vrisak te da je zavladao haos.

“Bio je to bijeli kombi, koji je stao pred džamijom u Finsbury Parku i izgledalo je kao da je naletio na ljude koji su izašli nakon završetka molitve. Nisam vidio samog napadača iako je izgledao kao da je uhapšen, ali vidio sam kombi”, izjavio je jedan od svjedoka događaja.

Incident pred džamijom uslijedio je nakon niza napada u Velikoj Britaniji posljednjih mjeseci.

Izvor: Al Jazeera i agencije