UN: Talibani u Afganistanu i dalje u bliskom kontaktu s Al-Kaidom

Talibani
Talibani su poručili da nikome neće dozvoliti da koristi tlo Afganistana protiv bilo koga drugog (EPA)

Talibani u Afganistanu i dalje održavaju bliske veze sa skupinom Al-Kaida, unatoč potpisivanju mirovnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, u kojem su se obvezali na borbu protiv ekstremističkih grupa, navodi se u izvješću koje su objavili Ujedinjeni narodi.

Pobunjenici su odmah ocijenili izvješće neutemeljenim i punim predrasuda, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Sporazum između SAD-a i talibana, potpisan u glavnom gradu Katara Dohi krajem veljače, trebao je omogućiti američkim snagama da postupno napuste Afganistan nakon devetnaest godina i otvoriti put za unutarafganistanske pregovore, koji bi oblikovali političku budućnost zemlje.

Prema tom sporazumu, talibani su se obvezali da će se boriti protiv drugih skupina, uključujući Al-Kaidu, koju su nekada podržavali, te sprječavati ekstremiste da koriste teritorij Afganistana da bi izvodili napade na Ameriku.

Talibani osudili izvještaj

Odbor UN-a koji stoji iza izvješća naveo je kako je nekoliko značajnih pripadnika Al-Kaide ubijeno tijekom prethodnih mjeseci, ali da je jedan broj istaknutih čelnika grupe, koju je nekada vodio Osama bin Laden, ostalo u Afganistanu.

U izvješću se navodi da oni održavaju vezu s mrežom Haqqani, saveznikom talibana, te da i dalje imaju značajnu ulogu u operacijama talibana.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid izdao je priopćenje na engleskom jeziku u kojem osuđuje izvješće UN-a.

Talibani, kako je rekao, u skladu sa sporazumom iz Dohe, nikome neće dozvoliti da koristi tlo Afganistana protiv bilo koga drugog ili da održava kampove za obuku ili koristiti afganistansko tlo za prikupljanje sredstava protiv drugih.

Izvor: Agencije