UN: Svi, osim SAD-a, osudili planove Izraela

Izrael prošlog mjeseca objavio da će izgraditi 3.000 kuća na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu (AFP)

Sve članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) osim Sjedinjenih Američkih Država u srijedu su objavile izjave u kojima se protive izraelskim planovima o širenju jevrejskih naselja oko Jerusalema, nakon što je Washington u više navrata blokirao pokušaje poduzimanja snažnijih akcija.

Indijski ambasador pri UN-u Hardeep Singh Puri rekao je da su četiri odvojene izjave – jedna koju potpisuje osam država koje dolaze iz nesvrstanih, potom ona četiri članice Evropske unije, te izjave Kine i Rusije – Plan B nakon što je postalo izvjesno da će SAD staviti veto na pravno obavezujuću rezoluciju.

Povratak razgovorima

„Konsultacije o rezoluciji održane su među članicama Vijeća i učinjen je pokušaj da se vidi hoće li se 15. članica prilagoditi“, rekao je Puri, misleći pritom na SAD.

„Međutim, kada smo zaključili da se to neće dogoditi, prešli smo na Plan B – da članice Vijeća izađu individualno ili po grupama sa svojim izjavama.“

Vijeće sigurnosti vratilo se razgovorima o donošenju rezolucije kojom bi se osudila izgradnja naselja, nakon što je Izrael prošlog mjeseca kazao da će izgraditi 3.000 kuća na Zapadnoj Obali i u istočnom Jerusalemu, što su područja koje Palestinci zajedno s Gazom žele za svoju buduću državu.

Međutim, ubrzo je postalo jasno da SAD ne želi podržati rezoluciju, kazale su diplomate, pa su ostale članice, u četiri odvojene grupe, osudile taj izraelski potez.

Izvor: Agencije