UN sumnja da je sirijska vojska namjerno gađala bolnice

Moguće je da su snage bliske Vladi Sirije namjerno gađale neke medicinske objekte (EPA)

Više od 60 zdravstvenih ustanova u sirijskoj pokrajini Idlib pogođeno je u posljednjih šest mjeseci, a samo ove sedmice na meti su se našle četiri bolnice, izjavio je u petak glasnogovornik Komiteta Ujedinjenih naroda za ljudska prava Rupert Colville.

Novinarima je rekao kako se čini da su snage bliske Vladi Sirije namjerno gađale neke medicinske objekte, prenosi Tanjug.

“Ne možemo utvrditi je li svaki pojedinačni napad namjerno izveden, ali veliki broj ovih napada snažno sugerira da su snage bliske Vladi, izvodeći zračne napade, barem djelomično, ako ne sve, namjerno gađale neke zdravstvene objekte”, kazao je Colville na brifingu u Ženevi.

To, kako je kasnije rekao za Reuters, ne može sve biti slučajno.

Ako se dokaže da je neki od tih napada namjerno izveden, to bi se smatralo ratnim zločinom, rekao je predstavnik UN-a.

Uvodni krug pregovora

Izaslanik UN-a Geir Pedersen zaključio je u petak uvodni krug razgovora o političkoj budućnosti Sirije, rekavši da su prošli bolje nego što se očekivalo i da će opet razgovarati kasnije ovog mjeseca, prenosi Fena.

Priznajući da su rasprave ponekad bile “vrlo bolne”, rekao je da su se delegati Ustavnog odbora iz Vlade, opozicije i civilnog društva obraćali profesionalno.

“Vjerujem da smo prošli mnogo bolje nego što bi većina ljudi očekivala. Sljedeći krug razgovora počet će 25. novembra”, istakao je on u Ženevi i dodao da su razgovori fokusirani na pitanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i terorizma, ne ulazeći u detalje.

Nije bilo neposrednog dogovora o oslobađanju 1.000 zatvorenika u državi, jedna od tačaka za koju je Pedersen ranije rekao da je važan korak potreban za izgradnju povjerenja između strana.

U građanskom ratu u Siriji za osam i po godina poginule su stotine hiljada ljudi, dok ih je raseljeno približno 13 miliona, od kojih je polovina napustila tu bliskoistočnu državu.

Izvor: Agencije