UN: Sukob vjerovatan ukoliko se Fatah i Hamas ne dogovore

Rivalske frakcije najprije moraju da riješe humanitarnu krizu koja je pogodila dva miliona stanovnika Gaze, kaže Mladenov (EPA)

Izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov izjavio je da razgovori o pomirenju palestinskih rivala Fataha i Hamasa moraju biti uspješni, jer bi taj neuspjeh doveo do još jednog razornog konflikta.

On je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a najavio da će ključni unutarpalestinski razgovori početi u Kairu u utorak, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, sporazum postignut između Fataha i Hamasa 12. oktobra, imao je za cilj da se obnovi vladavina Palestine, u kojoj dominira Fatah, u Pojasu Gaze pod nadzorom Hamasa, i započeo je “dug put koji bi mogao dovesti do pomirenja”.

Humanitarna kriza

Ipak, istakao je, rivalske frakcije najprije moraju da riješe humanitarnu krizu koja je pogodila dva miliona stanovnika Gaze i teritoriju vrate pod punu civilnu i sigurnosnu kontrolu palestinskih vlasti.

Nakon deset godina administrativne i političke otcijepljenosti, Hamas je prošlog mjeseca raspustio lokalni komitet i Vladi nacionalnog jedinstva predao vlast u Gazi, a premijer Palestine Rami Hamdallah održao je prvu sjednicu Vlade u Gazi nakon tri godine.

Izvor: Agencije