Oglasi

UN: Stotine umrlih u kampovima za porodice pripadnika ISIL-a

Zbog nedostatka lijekova i hrane, u kampovima Al-Hol i Roj na sjeveroistoku Sirije umiru i djeca, saopćili su Ujedinjeni narodi.
Vladimir Voroncov je pozvao međunarodnu zajednicu da riješi ovaj veliki problemEPA

Šef Ureda Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma Vladimir Voroncov je izjavio da je oko 700 osoba nedavno umrlo u dva kampa na sjeveroistoku Sirije, gdje je pritvoreno oko 70.000 uglavnom žena i djece bliskih pripadnicima oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u "veoma lošim uslovima".

Ti ljudi, uključujući djecu, umrli su zbog "nedostatka lijekova i hrane" u kampovima Al-Hol i Roj, koje nadgledaju kurdske snage, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Voroncov je pozvao međunarodnu zajednicu da riješi ovaj "veliki problem", rekavši da je njihovo držanje u kampovima "veoma opasno".

Upozorio je da bi oni mogli napraviti eksplozivne materijale, koji bi mogli koristiti "teroristima za obnovu aktivnosti u Siriji i Iraku".

Prioritet trebaju biti djeca

Kurdske snage nadgledaju još nekoliko zatvora u kojima se nalazi na hiljade boraca ISIL-a.

Voroncov je kazao da nijedna zemlja neće da primi nazad te ljude s ovom vrlo negativnom i veoma opasnom pozadinom.

Ali, kako je napomenuo, tu se nalazi oko 9.000 djece i prioritet trebaju biti djeca mlađa od šest godina, jer ona u "tom periodu apsolutno nisu u stanju biti indoktrinirana".

Žene su, kaže, u mnogo težoj situaciji, jer su "žrtve terorizma", nisu razumjele šta su radile kada su sa supruzima otišle u Siriji i Irak, ali među njima ima mnogo "radikaliziranih".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.