UN: Šteta zbog blokade Pojasa Gaze 17 milijardi dolara

Izrael je blokirao Pojas Gaze 2007. godine (EPA)

Izraelska blokada Pojasa Gaze, kojim rukovodi Hamas, do sada je toj teritoriji nanijela ekonomsku štetu od 16,7 milijardi dolara, produbila siromaštvo i izrazito povećala nezaposlenost, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda, u kojem se Tel Aviv poziva da okonča blokadu te palestinske teritorije.

Izvještaj Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj još je jedan u nizu poziva i kritika brojnih međunarodnih organizacija upućenih Izraelu povodom dugogodišnje blokade palestinske teritorije, prenosi Tanjug.

Izrael je blokirao Pojas Gaze 2007. godine, nakon što je Hamas, pokret koji se protivi postojanju izraelske države, nasilno preuzeo kontrolu nad tom teritorijom od međunarodno priznate Palestinske uprave, podsjeća AP.

Kažnjavanje stanovnika Gaze

Izraelskim mjerama, u kombinaciji s restrikcijama koje je Pojasu Gaze nametnuo susjedni Egipat, godinama se strogo kontrolira promet ljudi i dobara na toj palestinskoj teritoriji.

Izrael blokadu obrazlaže nastojanjima da spriječi Hamas, neprijatelja s kojim se do sada suočavao u tri rata, u navodnom jačanju vojnih kapaciteta.

Brojni kritičari, međutim, tvrde da potez Izraela, pored toga što je doveo do kažnjavanja oko dva miliona stanovnika Pojasa Gaze, nije doveo ni do kakve promjene kada je riječ o načinu finkcioniranja Hamasa.

“Rezultat je da je regionala ekonomija Gaze dovedena do ivice kolapsa i da je izolirana od palestinske ekonomije i ostatka svijeta”, navodi se, pored ostalog, u izvještaju agencije UN-a.

Izvor: Agencije