Oglasi

UN: Sporazum protiv nuklearnog naoružanja

Sporazum su bojkotirale države koje to naoružanje posjeduju, uključujući SAD.
Na glasanju 122 države glasale su za odobrenje sporazuma, dok je Holandija glasala protiv, a Singapur ostao suzdržanArhiva

Na sastanku Ujedinjenih naroda 122 zemlje potpisale su prvi sporazum u historiji kojim se zabranjuje nuklearno oružje, a koji su bojkotirale države koje to naoružanje posjeduju, uključujući i SAD, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Sporazum treba biti ratificiran u 50 zemalja, članica UN-a, da bi stupio na snagu.

Na današnjem glasanju 122 države glasale su za odobrenje sporazuma, dok je Holandija glasala protiv, a Singapur ostao suzdržan, prenosi AP.

'Svijet 70 godina čekao na takvu mjeru'

Elayne Whyte Gomez, predsjednica UN-ove konferencije na kojoj je pregovarano o prvom pravno obavezujućem multilateralnom sporazumu o nuklearnom razoružanju, rekla je da je to prvi takav sporazum koji je zaključen u više od 20 godina.

"Svijet je čekao na ovakvu pravnu mjeru 70 godina", rekla je ona.

"Ovaj sporazum obvezuje sve zemlje da nikada i ni pod kojim okolnostima ne razvijaju, testiraju, proizvode ili nabave i uskladište nuklearno oružje ili druge nuklearne eksplozivne naprave ... Sporazumom se zabranjuje bilo kakav transfer ili korištenje nuklearnog oružja kao upućivanje prijetnji o korištenju takvog naoružanja. Važno je naglasiti da je ovaj sporazum usvojen na Općoj skupštini UN-a, a ne na Vijeću sigurnosti", izvijestio je Puljić.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.