UN: Snage Afganistana i SAD-a ubile više civila od pobunjenika

Najveći broj civila nastradalo je u zračnim udarima ili izviđačkim misijama na terenu (EPA)

Prvi put su u Afganistanu više civila ubile američke i afganistanske snage nego talibani ili druge pobunjeničke grupe, navodi se izvještaju Ujedinjenih naroda koji se odnosi na prva tri mjeseca ove godine.

Tokom tog tromjesečnog perioda, međunarodne i provladine snage odgovorne su za smrt 305 civila, dok su talibani i druge grupe ubili 227 civila, navodi se u izvještaju misije UN-a u Afganistanu – UNAMA.

Najveći broj civila nastradao je u zračnim udarima ili izviđačkim misijama na terenu, koje uglavnom provode afganistanske snage, prenosi Beta.

Ujedinjeni narodi su pozvali afganistanske sigurnosne snage i međunarodne vojne snage da provedu istragu u vezi s civilnim žrtvama, objave rezultate i obeštete žrtve na odgovarajući način.

UN je počeo voditi statistiku civilnih žrtava 2009. godine, kada se pogoršala sigurnosna situacija u Afganistanu.

Manje žrtava nego prošle godine

UN je, također, naveo da je ukupno 1.773 civila ubijeno ili ranjeno u prva tri mjeseca ove godine, što je znatan pad u odnosu na isti period prošle godine, kada je 2.305 civila ubijeno ili ranjeno u sukobima.

Prošle godine veliki broj ljudi je izgubio život u samoubilačkim napadima pobunjenika.

Prošla godina je bila najteža po broju žrtava za afganistanske civile, kada je ubijeno 3.804 civila, prema Misiji UN-a u toj zemlji.

“Šokantan broj civila i dalje biva ubijen ili ranjen svakog dana”, rekao je Tadamichi Yamamoto, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Afganistan, prenosi agencija AP.

On je rekao da pobunjenici moraju prestati namjerno ciljati civile i koristiti improvizirane bombe, koje nanose neselektivnu štetu, dok se provladine snage pozivaju da odmah preduzmu mjere da smanje rast broja mrtvih ili ranjenih u zračnim napadima i operacijama potrage.

Izvor: Agencije