UN: Smrt Mursija je ‘samovoljno ubistvo koje je odobrila država’

Muhamed Mursi je bio zatvoren nakon što ga je 2013. godine svrgnuo general Abdel Fattah al-Sisi, sadašnji predsjednik Egipta (Arhiva)

Nezavisni stručnjaci Ujedinjenih naroda ocijenili su u petak u izvještaju kako bi se smrt bivšeg egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, koji je umro juna ove godine, nakon što se srušio na sudu, mogla povezati sa “samovoljnim ubistvom koje je odobrila država”.

Lider Muslimanske braće je bio zatvoren u “uvjetima koji se mogu opisati kao brutalni, naročito tokom pet godina koliko je proveo u zatvoru Tora”, napisali su stručnjaci u saopćenju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Njegova smrt “nakon takvih uvjeta se može povezati ‘samovoljnim ubistvom koje je odobrila država'”, ocijenila je ekipa stručnjaka, koju vodi specijalna izvjestiteljica Agnes Callamard i UN-ova Radna grupa za samovoljna zatočenja.

Šest godina u izolaciji

Mursi, prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, umro je u junu, nakon što se srušio tokom procesa na sudu u Kairu.

Bio je zatvoren nakon što ga je u julu 2013. godine svrgnuo general Abdel Fattah al-Sisi, vojni komandant i sadašnji predsjednik Egipta.

Proveo je gotovo šest godina u zatvoru, u izolaciji, bez zdravstvene njega dijabetesa i hipertenzije, rekli su stručnjaci.

Naglasili su kako su vlasti bile više puta upozoravane na pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, koje je dovelo do smrti.

Nema dokaza da su vlasti reagirale na upozorenja iako su posljedice bile predvidive, prema njihovom saopćenju.

Izvor: Agencije