UN: Saudijska koalicija smanjila zračne napade u Jemenu za 80 posto

U posljednjim sedmicama, bilo je perioda od čitavih 48 sati bez zračnih udara, kaže izaslanik UN-a (AFP)

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Jemen Martin Griffiths izvijestio je Vijeće sigurnosti UN-a da je broj zračnih napada saudijsko-emiratskih snaga na pobunjenike Huse opao za gotovo 80 posto u posljednje dvije sedmice.

Koalicija, koja je 2015. počela s intervencijom u Jemenu, kako bi vratila na vlast međunarodno priznatog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija i njegovu vladu, u Jemenu je izvršila hiljade napada na bolnice, škole i tržnice, što je izazvalo kritike međunarodne javnosti.

„U posljednjim sedmicama, bilo je perioda od čitavih 48 sati bez zračnih udara, prvi put otkako je počeo rat. Nadamo se da ova deeskalacija predstavlja korak prema primirju u Jemenu“, rekao je Griffiths.

Ozbiljni razgovori o okončanju rata

Od septembra, smanjenje ratnih operacija je glavni aspekt neformalnih razgovora između Saudijske Arabije i pobunjenika Husi o mogućem primirju u Jemenu.

Razgovori su počeli nakon što su Husi ponudili da prekinu sa prekograničnim napadima projektilima i dronovima na saudijske gradove, ukoliko saudijsko-emiratska koalicija prestane sa zračnim napadima u Jemenu.

U srijedu, saudijski kralj Salman rekao je da bi takav sporazum mogao voditi do ozbiljnijih razgovora s ciljem okončanja konflikta u siromašnoj zemlji.

U ratu u Jemenu do sada je poginulo preko 100.000 ljudi, dok su milioni ljudi bez hrane.

Izvor: Al Jazeera i agencije