UN: Sastanak u Astani bio posljednja prilika

Teheran, Ankara i Moskva u zajedničkoj izjavi naveli su da su zabrinuti zbog kršenja primirja u demilitariziranoj zoni Idlib (EPA)

Rusija, Turska i Iran nisu uspjeli postići opipljiv napredak u uspostavi sirijskog ustavnog odbora na sastanku u kazahstanskom glavnom gradu Astani, objavio je ured predstavnika Ujedinjenih naroda za Siriju Staffana de Misture u četvrtak.

“Posebni izaslanik de Mistura duboko žali (…) nema opipljivog napretka u prevladavanju desetomjesečnog zastoja u stvaranju ustavnog odbora”, rečeno je, prenosi Hina.

“Sastanak u Astani 2018. bio je posljednja prilika, nažalost, za sirijski narod, propuštena mogućnost da se ubrza uspostava sirijskog vjerodostojnog, uravnoteženog i uključivog ustavnog odbora, koji bi činili i vodili Sirijci, a uz podršku UN-a”.

Intenziviranje savjetovanja

Tri zemlje u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon pregovora rekle su da će “intenzivirati” savjetovanje kako bi odbor bio što prije uspostavljen.

“Ruska strana vidi ishod konferencije kao pozitivan”, rekao je nakon pregovora ruski predstavnik za Siriju Aleksandar Lavrentjev u Astani.

Moskva, Teheran i Ankara također su u zajedničkoj izjavi rekli da su zabrinuti zbog kršenja primirja u demilitariziranoj zoni Idlib na sjeverozapadu zemlje te da će “pojačati napore da osiguraju nadzor”, ali su istakli da je potrebno “nastaviti borbu protiv terorizma”.

To bi uključilo pojačani rad iransko-rusko-turskog koordinacijskog centra, navodi se u izjavi objavljenoj drugog dana dvodnevnog sastanka.

Izvor: Agencije