UN: SAD, Francuska i Britanija mogli bi biti saučesnici u zločinima u Jemenu

Zemlji prijeti glad velikih razmjera i pogođena je, po ocjeni UN-a, najgorom humanitarnom krizom na svijetu (EPA)

SAD, Velika Britanija i Francuska možda su saučesnici u ratnim zločinima u Jemenu kroz naoružavanje i obavještajnu i logističku podršku sunitskoj koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom, koja izgladnjuje civile u okviru svoje ratne taktike, objavio je u utorak UN.

Istražioci UN-a sastavili su tajni spisak mogućih sumnjivaca za ratne zločine na osnovu svog posljednjeg izvještaja o kršenjima ljudskih prava u tom četverogodišnjem sukobu između koalicije arapskih država i pobunjenih Husa, koji kontroliraju glavni gradu Sanu.

Utvrdili su moguće ratne zločine na obje strane i upozorili na ulogu koju zapadne zemlje imaju kao ključni saveznici arapskih država, kao i Iran, koji podržava Huse.

Izvještaj optužuje koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da je ubijala civile u zračnim napadima i da im namjerno uskraćuje hranu. Husi, također, granatiraju gradove, iskorištavaju djecu kao vojnike i koriste ratnu taktiku opsade.

Najgora humanitarna kriza u svijetu

Husi su 2014. iz Sane protjerali jemensku vladu. Sljedeće godine intervenirala je sunitska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom kako bi na vlast vratila svrgnutu vladu, a u sukobima su dosad poginule hiljade ljudi.

Zemlji prijeti glad velikih razmjera i pogođena je, po ocjeni UN-a, najgorom humanitarnom krizom na svijetu.

U izvještaju se navodi da je nezavisni UN-ov panel poslao tajni spisak UN-ovoj visokoj komesarki za ljudska prava Michelle Bachelet, identificirajući “pojedince koji bi mogli biti odgovorni za međunarodna krivična djela”.

U dodatku se navode imena više od 160 “glavnih aktera” među najvišim saudijskim, emiratskim i jemenskim zvaničnicima i oficirima, kao i Husima.

“Pojedinci u jemenskoj vladi i koaliciji, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, možda su provodili zračne napade kršeći načela selektivnosti, proporcionalnosti i opreza i možda su koristili izgladnjivanje kao ratnu metodu, što bi mogli biti ratni zločini”, navodi se u izvještaju.

Dvojbena legalnost slanja oružja

“Legalnost slanja oružja iz Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i drugih država ostaje dvojbena i predmet je raznih postupaka na domaćim sudovima.”

Ističe se i da istražna komisija koju je osnovala Saudijska Arabija kako bi se provjerila navodna koalicijska kršenja ljudskih prava nije utvrdila odgovorne za napade na civile, što dovodi u pitanje nepristranost istrage.

UN-ov panel navodi da je upozoren da su Emirati i savezničke snage mučili, silovali i ubijali osumnjičene političke protivnike zatočene na tajnim lokacijama, te da Husi postavljaju kopnene mine.

Saudijska koalicija napala je iz zraka zatvorski kompleks na jugozapadu Jemena, pri čemu su poginuli deseci ljudi, objavili su u nedjelju Crveni križ i Husi.

Izvor: Agencije