UN: Sa sjeverozapada Sirije izbjeglo 700.000 ljudi

Izbjeglice, Sirija
U izbjeglištvu je najmanje 290.000 djece, objavila je humanitarna agencija 'Save the Children' (EPA)

Više od 700.000 ljudi izbjeglo je iz svojih domova na sjeverozapadu Sirije od prosinca, zbog ofenzive vladinih snaga, koja je u tijeku i kojom se želi osvojiti i posljednje uporište pobunjenika u državi, objavili su Ujedinjeni narodi.

“Od 1. prosinca je više od 700.000 žena, djece i muškaraca izbjeglo iz svojih domova na sjeverozapadu Sirije”, objavio je David Swanson, glasnogovornik UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA).

“Posljednje izbjeglištvo pogoršava već tešku humanitarnu situaciju na terenu u Idlibu”, dodao je Swanson, referirajući se na Idlib, posljednje uporište sirijskih pobunjenika u devet godina dugom sukobu, grad u blizini turske granice.

Swanson ističe kako su cjelokupni gradovi u regiji prazni, jer sve veći broj civila bježi na sjever, prema područjima koja smatraju sigurnijima, prenosi Hina.

“Mnogi bježe u otvorenim kamionima ili pješice, često po noći, u očajnom pokušaju da ne budu primijećeni. Sve se to događa po noći, kada temperature padaju ispod ništice”, rekao je.

‘U Idlibu je humanitarna katastrofa’

U to vrijeme sirijska vojska i savezničke joj snage napreduju u provinciji.

U izbjeglištvu je i najmanje 290.000 djece, objavila je humanitarna agencija “Save the Children”.

“Gotovo četvrtina stanovništva Idliba primorana je pobjeći iz svojih domova u samo nekoliko tjedana”, rekla je Sonia Khush iz te organizacije, prozvavši situaciju u Idlibu “humanitarnom katastrofom”.

Turska je ovaj tjedan najavila da će njezina vojska napasti sirijske snage bilo gdje na njezinom teritoriju ako strada još jedan turski vojnik.

Do srijede je u sirijskim topničkim napadima u posljednjih deset dana poginulo 14 pripadnike turske vojske.

Turski ministar obrane Hulusi Akar u četvrtak je najavio kako Ankara poslati dodatne vojnike na teren.

Izvor: Agencije