UN: S. Koreja je razvila ‘minijaturne nuklearne uređaje’ za balističke rakete

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio je prošle sedmice da više neće biti rata jer nuklearno oružje te zemlje garantira njenu sigurnost i budućnost (EPA)

Sjeverna Koreja nastavlja razvijati program nuklearnoga oružja, a nekoliko zemalja procjenjuje da je “vjerovatno razvila minijaturne nuklearne uređaje kako bi ih uklopila u svoje balističke rakete”, navodi se u povjerljivom izvještaju Ujedinjenih naroda.

Izvještaj nezavisnih stručnjaka koji prate američke sankcije navodi da su zemlje, koje one nisu identificirale, vjerovale da je Sjevernoj Koreji zadnjih šest nuklearnih testova vjerojatno pomoglo u razvoju minijaturnih nuklearnih uređaja.

Pjongjang nije proveo nuklearni test od septembra 2017. godine, prenosi Hina.

Privremeni izvještaj, u koji je uvid imala agencija Reuters, podnesen je u ponedjeljak 15-članom američkom Odboru za sankcije Vijeća sigurnosti Sjeverne Koreje.

“Demokratska Narodna Republika Koreja nastavlja svoj nuklearni program, uključujući proizvodnju veoma obogaćenog uranija i izgradnju eksperimentalnih reaktora za laku vodu. Zemlja članica je zaključila da Demokratska Narodna Republika Koreja nastavlja proizvodnju nuklearnog oružja”, navodi se u izvještaju.

Misija Sjeverne Koreje pri UN-u u New Yorku nije još odgovorila na zahtjeve za komentar o izvještaju UN-a.

Upozorenje Kima

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio je prošle sedmice da više neće biti rata jer nuklearno oružje te zemlje garantira njenu sigurnost i budućnost, uprkos, kako je naveo, nesmanjenom vanjskom pritisku i vojnim prijetnjama, prenose danas državni mediji, prenio je Tanjug.

Kim je to rekao na obilježavanju 67-godišnjice od okončanja Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, prenosi agencija KCNA.

On je dodao da je Sjeverna Koreja razvila nuklearno oružje kako bi stekla “apsolutnu snagu” da spriječi da ponovo dođe do oružanog sukoba, prenosi Reuters.

“Sada smo sposobni da se odbranimo pred bilo kakvim oblikom pritiska visokog intenziteta i vojnih prijetnji od imperijalista i neprijateljskih snaga. Zahvaljujući našoj pouzdanoj i efikasnoj samoodbrambenoj nuklearnoj snazi neće više biti rata i sigurnost i budućnost naše zemlje čvrsto će zauvijek biti zagarantirana”, rekao je Kim.

Izvor: Agencije