UN: Rohinja muslimani bez hrane i lijekova

Etničkoj grupi Rohinnja muslimana ukinuta su brojna osnovna ljudska prava (AP)

Specijalna predstavnica za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) za Mijanmar Yanghee Lee je izjavila da je društveno i političko stanje u kojem se nalaze muslimani u Mijanmaru zabrinjavajuće, javlja Anadolija.

Lee je posjetila regiju Rakhine u Mijanmaru gdje je istražila uslove u kojima žive muslimani u toj zemlji.

Nakon detaljne analize stanja, ističe kako su u Mijanmaru mnogi građani, a posebno muslimani, diskriminirani po pitanju ljudskih prava i sloboda.

Napominje kako muslimani, koji se trenutno nalaze u izbjegličkim kampovima u Mijanmaru, nemaju dovoljno hrane, lijekova i osnovnih namirnica za dostojanstven život, dodajući kako je njihova situacija “uistinu zabrinjavajuća”.

„Muslimani u Mijanmaru su izloženi sistemskoj diskriminaciji te kako nemaju pristup obrazovanju, zdravstvu i tržištu rada“, kaže specijalna predstavnica UN-a za ljudska prava.

Inače, Mijanmar u kojem živi oko 60 miliona stanovnika, uglavnom budista, prije tri godine je prešao na demokratski režim vladavine. Ipak, u vjerskim sukobima tokom prethodne tri godine ubijeno je 280 muslimana dok je 140 hiljada osoba moralo napustiti svoje domove.

Najugroženija nacionalna manjina

Međunarodne organizacije za ljudska prava navode da su Rohinja muslimani svakodnevno izloženi sistemskom nasilju, ali i pravnoj, socijalnoj i ekonomskoj diskriminaciji.

Rohinje čine blizu posto stanovništva Mijanmara, odnosno oko 2,5 miliona.

Prema službenim podacima i izvještajima UN-a, Rohinje su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohinja muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Jedan od najpoznatijih istraživača, stručnjak za pitanje Rohinja i direktor projekta za Arakan, Chris Lewa istakao je potrebu da međunarodna zajednica izvrši snažan pritisak na vlasti u Mijanmaru i da pomogne žrtvama nasilja u toj zemlji.

Etničkoj grupi Rohinnja muslimana ukinuta su brojna osnovna ljudska prava.

Predsjednik Mijanmara Thein Sein rekao je da je Vlada odgovorna samo za treću generaciju Rohinja, čije su porodice u tu zemlju stigle prije nezavisnosti zemlje 1948. godine te da je nemoguće prihvatiti one koji su “ilegalno ušli” u Mijanmar.

Preporučio je da se agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) pobrine za njih, tako što će ih smjestiti u izbjegličke kampove ili u druge države.

Predstavnik Rohinja sa sjedištem u Bangladešu Nur Huseyin pozvao je muslimanske zemlje da pomognu njegovom narodu protiv kojeg se vrši nasilje u Mijanmaru.

Izvor: Agencije