UN razmatra mjere za sprečavanje utrke u naoružavanju u svemiru

Donald Trump
Trump je prošlog juna najavio planove za uspostavu nove grane vojske kako bi garantirale 'američku dominaciju u svemiru' (EPA)

Vladini stručnjaci iz 25 zemalja okupili su se u ponedjeljak u UN-u u Ženevi na skupu posvećenom sprječavanju utrke u naoružanju u svemiru.

“Svemir je sve važniji za ukupnu vojnu dominaciju”, rekao je novinarima predsjedatelj sastanka Guilherme de Aguiar Patriota pred početak dvotjednog skupa, kako prenosi Hina.

Većina vojnih operacija na Zemlji oslanja se na komunikacijske satelite i svjetske vlade sve su zabrinutije da bi oni mogli biti uništeni, dodao je brazilski diplomat.

Američke ‘Svemirske snage’

UN-ov sastanak iniciran je prije nego što je američki predsjednik Donald Trump prošlog lipnja najavio planove za uspostavu Svemirskih snaga kao nove grane vojske kako bi jamčile “američku dominaciju u svemiru”.

Godine 2008. Rusija i Kina predložile su da se sklopi sporazum koji bi zabranio postavljanje oružja u orbiti i dalje, kao i napade na objekte u svemiru.

No, zapadne države tomu su se usprotivile. SAD i EU umjesto toga podržavaju neobvezujuće mjere.

Ženevski sastanak, na kojem sudjeluju i Iran, Pakistan i Indija, trebao bi omogućiti pomake na tom polju i rezultirati nizom prijedloga koji bi mogli biti uključeni u budući UN-ov sporazum.

Obavezujuća pravila i neobavezujuće mjere transparentnosti

Sudionici će razgovarati o tomu treba li se usredotočiti na zabranu određenih vrsta oružja ili određene vrste ponašanja u svemiru, rekao je Patriota.

Razmatrat će se pravno obvezujuća pravila i neobvezujuće mjere transparentnosti.

Neprijateljskim potezima moglo bi se smatrati ometanje signala komunikacijskih satelita, napadanje satelita laserima ili projektilima te detoniranje objekata u svemiru kako bi se stvorilo otpad koji bi smetao drugim svemirskim objektima.

Izvor: Agencije