UN: Prošle godine u svijetu umrlo 6,3 miliona djece

Milioni mališana umiru zbog onog što jesu i zbog mjesta u kojem su rođeni. (Reuters)

Ujedinjene nacije saopštile su da je tokom prošle godine u svijetu umrlo 6,3 miliona djece u dobi ispod 15 godina i da je većina uzročnika tih smrtnih slučajeva mogla biti otklonjena, prenijela je Anadolu Agency (AA).

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNHCR) objavio je izvještaj u kojem se navodi da je prošle godine u svijetu umiralo jedno dijete u prosjeku od svakih pet sekundi.

Riječ je o izvještaju koji je sačinjen i korištenjem podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetske banke (WB) i Ureda UN-a za populaciju.

“Velika većina smrtnih slučajeva, odnosno 5,4 miliona slučajeva, odnosila se na djecu u dobi do pet godina, a polovica tih smrtnih slučajeva odnosila se na novorođenčad”, navodi UNHCR.

Iz UNHCR-a upozoravaju da će 56 miliona djece mlađe od pet godina umrijeti u narednih 12 godina ukoliko se ne poduzmu hitne mjere prevencije.

Surova realnost

“Napravili smo veliki progres u spašavanju djece od 1990. godine do sada, ali milioni mališana i dalje umiru zbog onog što jesu i zbog mjesta u kojem su rođeni. Jednostavnim rješenjima, kao što su opskrba lijekovima, čistom vodom, strujom i vakcinama, možemo promijeniti tu surovu realnost za svu djecu”, kazao je zvaničnik UNHCR-a Laurence Chandy.

Više od polovice ukupnih smrtnih slučajeva djece u dobi do pet godina registrirano je u subsaharskoj Africi, a 30 posto u zemljama južne Azije.

Komplikacije pri porodu, upala pluća, dijareja, malarija su najčešći otklonjivi uzročnici smrti djece.

Izvor: Agencije