Oglasi

UN prijeti prekidom pomoći za oblasti pod kontrolom Husa u Jemenu

Svjetski program Ujedinjenih naroda za hranu tvrdi da se humanitarnim radnicima omenogućava pristup gladnima te da se lokalne vlasti miješaju u raspodjelu hrane.
Neki lideri pobunjenika kontinuirano opstruiraju pokušaje WFP-a da odredi kako će pomoć u hrani biti podijeljenaAl Jazeera

Agencija Ujedinjenih naroda Svjetski program za hranu - WFP je zaprijetila da će suspendirati pomoć za oblasti pod kontrolom jemenskih pobunjenika iz pokreta Husi ako oni ne preduzmu mjere protiv krađe i prevara pri raspodjeli hrane.

WFP je naveo da "najveći izazov" u Jemenu dolazi od "opstruktivne i nekooperativne uloge nekih od lidera pokreta Husi u oblastima pod njihovom kontrolom", prenosi Beta.

Agencija je saopćila da se humanitarnim radnicima onemogućava pristup gladnima, da su konvoji humanitarne pomoći blokirani te da se lokalne vlasti miješaju u raspodjelu hrane.

Široko rasprostranjena glad

Neki lideri pobunjenika kontinuirano opstruiraju pokušaje WFP-a da odredi kako će pomoć u hrani biti podijeljena.

Pobunjenici Husi, koji imaju podršku Irana od 2015. godine, ratuju protiv međunarodne koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja podržava međunarodno priznatu jemensku Vladu.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u tom ratu, koji je doveo do teškog razaranja i široko rasprostranjene gladi u najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.