Oglasi

UN: Prijete nezamisliva pustoš i glad, kolektivna akcija odmah

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je upozorio da će pandemija korona virusa izazvati historijske nivoe gladi, umiranja i nemogućnosti zarade za život.
Korona virusObustavom naplate duga siromašne zemlje dobit će mogućnost da finansiraju svoje potrebe nastale zbog pandemijeEPA - Ilustracija

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je svjetske lidere da će pandemija korona virusa izazvati "nezamislivu pustoš i patnju diljem svijeta", s povijesnim razinama gladi i umiranja od gladi te da 1,6 milijardi ljudi koji neće moći zaraditi za život ako im se već sada ne pomogne.

Na sastanku na visokoj razini u četvrtak rekao je da bolest COVID-19 može dovesti do "gubitka proizvodnje u svijetu u vrijednosti 8.500 milijarda dolara, što je najoštrije smanjenje od Velike depresije 30-ih godina", prenosi Beta.

Guterres je pozvao na hitnu kolektivnu akciju u nekoliko kritičnih područja: povećanje svjetske financijske likvidnosti, olakšice dužnicima, angažiranje privatnih vjerovnika u korist dužnika, više vanjskog financiranja, smanjenje utaje poreza, suzbijanje pranja novca i korupcije.

Poziv svjetskih lidera na saradnju

Također želi da se osigura da mjere gospodarskog oporavka od pandemije budu u skladu s ciljevima za suzbijanje već uočene klimatske krize.

U četvrtak je blizu 50 svjetskih lidera pozvalo na veću suradnju u svijetu nakon pandemije, na skupu UN-a o financiranju razvoja, kojem nisu prisustvovali Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija.

Više čelnika, poput njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, ocijenilo je da bi aktualna kriza mogla biti prilika za razvoj izdržljivije ekonomije, promovirajući posebno borbu protiv globalnog zagrijavanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.