UN: Prekid vode Tripoliju je ratni zločin

Državna agencija navodi kako će opskrba vodom biti nastavljena kada se ispune zahtjevi napadača (AP)

Naoružane grupe prekinule su glavni dovod pitke vode za libijsku prijestolnicu Tripoli, koja se nalazi pod opsadom, i tako napravili još veće probleme za stanovnike, napaćene sedmicama borbi, navode stanovnici i zvaničnici.

Maria Ribeiro, humanitarna koordinatorica Ujedinjenih naroda za Libiju, osudila je prekidanje dovoda vode Tripoliju u ponedjeljak i rekla kako se “takvi napadi protiv civilne infrastrukture mogu smatrati ratnim zločinima”.

Napadači su u nedjelju upali u stanicu mreže vodovoda Velika vještačka rijeka (Great Man-Made River), koji prenosi podzemne vode iz Sahare ka zapadnoj regiji Libije.

“Ispumpavanja iz vodenih bunara su prestala nakon što je oružana grupa upala u postrojenja i primorala radnike da zatvore sve kontrolne ventile i obustave rad”, navodi se u saopćenju.

Istočne snage Libijske nacionalne armije – LNA odmetnutoga komandanta Khalife Haftara pokrenule su napad na Tripoli početkom aprila i bore se u južnim predgrađima protiv boraca lojalnih Vladi premijera Fayeza al-Serraja, koju priznaje UN.

Stotine poginulih u borbama

U ranijim napadima na vodovod, koji je jedan od nekoliko velikih razvojnih projekata bivšeg vladara Muammara Gaddafija, trebalo je do dva dana da domaćinstva primijete nestašicu vode u priobalnom gradu s oko 2,5 miliona stanovnika.

Državna agencija navodi kako će opskrba vodom biti nastavljena kada se ispune zahtjevi napadača, ali nema podataka šta oni traže.

Novinar Al Jazeere Mahmoud Abdelwahed iz Tripolija je potvrdio kako je vodosnabdjevanje prijestolnice i okoline prekinute te kako se ljudi sada oslanjaju na privatnu dostavu vode.

U borbama za Tripoli do sada je poginulo najmanje 510 osoba, ranjeno oko 2.500, dok je gotovo 75.000 osoba moralo napustiti svoje domove.

Izvor: Al Jazeera i agencije