UN predao Rusiji nacrt sporazuma o primirju u Libiji

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. (EPA)

Mirovni posrednik Ujedinjenih naroda za Libiju Ghassan Salame u srijedu je predao Rusiji nacrt sporazuma o stabilizaciji i jačanju primirja među zaraćenim stranama u Libiji, saopćila je Moskva.

Ruski posrednik za Bliski istok i Afriku i zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov dodao je da Moskva ne vidi dokaze da su libijske zaraćene strane spremne provesti vojne i političke odluke dogovorene na konferenciji o Libiji održanoj u Berlinu 19. januara.

“Bitno je da sada zapovjednik Libijske narodne vojske [LNA, penzionirani general] Khalifa Haftar i međunarodno priznati premijer [Libije] Fayez Mustafa al-Sarraj podrže osnovne principe za rješenje krize na vojnom i političkom polju koji su dogovoreni u Berlinu”, izjavio je Bogdanov.

Duboka politička i sigurnosna kriza

Također je istakao da se primirje koje su objavili LNA i Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju 12. januara generalno poštuje, javila je agencija TASS, prenosi Fena.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011, kada je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar Gaddafi, koji je potom ubijen.

Snage predvođene Haftarom u aprilu prošle godine pokrenule su napad na Tripoli, u kojem je sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva.

Dosad je poginulo više od 1.000 civila.

Izvor: Agencije