UN pozvao na hitnu i nezavisnu istragu o Mursijevoj smrti

'Država je odgovorna za humano postupanje i poštivanje prava na život i zdravlje', kažu iz OHCHR-a (EPA)

Visoki komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) pozvao je na brzu, nepristranu, potpunu i transparentnu istragu o smrti Muhameda Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta.

Prvo konkretno saopćenje UN-a o Mursijevoj smrti uputio je glasnogovornik OHCHR-a Rupert Colville.

“Bivši predsjednik Egipta Muhamed Mursi u trenutku smrti bio je pod nadzorom egipatskih zvaničnika. Država je odgovorna za humano postupanje i poštivanje prava na život i zdravlje. Ako dođe do smrti u pritvoru, neophodno je da nezavisna organizacija provede brzu, nepristranu, potpunu i transparentnu istragu kako bi se ustanovio uzrok smrti”, rekao je Colville.

Ukazao je i na određene zabrinutosti u vezi s uvjetima u zatvoru u kojima je Mursi proveo šest godina, a odnose se na pružanje medicinskih usluga i kontakte s advokatima i porodicom.

‘Istraga postupanja prema Mursiju’

“Istraga treba obuhvatiti sve aspekte postupanja zvaničnika prema Mursiju kako bi se ustanovilo jesu li uvjeti u pritvoru izazvali smrt”, rekao je Colville.

Vjeruje da nezavisnu i efikasnu istragu treba provesti nezavisni pravosudni ili neki drugi nadležni organ. 

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhamed Mursi preminuo je u sudnici tačno sedam godina nakon što je svrgnut s vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.

Mursi je pobijedio na prvim demokratskim predsjedničkim izborima, koji su u Egiptu održani 17. juna 2012, a preminuo je na sedmu godišnjicu tih izbora.

Suđeno mu je po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja još su bila u toku.

Izvor: Agencije