UN pozvao na hitnu humanitarnu podršku Gazi

'Iza svake osobe ubijene i ranjene u ovoj i sedmicama prije nje stoje njihove porodice i mreže njihovih prijatelja pogođene time', rekao je McGoldrick (EPA)

Humanitarni koordinator Ujedinjenih naroda Jamie McGoldrick pozvao je na hitnu podršku humanitarnim potrebama žrtava izraelskog nasilja u Gazi, saopćio je Ured UN-a za humanitarna pitanja (OCHA) na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

“Situacija u Gazi katastrofalna je i kriza je daleko od okončanja. Iza svake osobe ubijene i ranjene u ovoj i sedmicama prije nje stoje njihove porodice i mreže njihovih prijatelja pogođene time. Mnogi, posebno oni koji su izgubili najvoljenije, koji će sada patiti od trajnog hendikepa ili kojima će biti potreban intenzivni oporavak, posljedice nedavnog nasilja osjećat će mjesecima i godinama koje dolaze”, izjavio je McGoldrick.

U kontekstu masovnog povećanja broja palestinskih žrtava i ranjenika od 30. marta, humanitarni odgovor u Gazi usmjeren je na pružanje trenutne zdravstvene zaštite, zaštite mentalnog zdravlja, psihosocijalne podrške ugroženim ljudima, posebno djeci, te nadzoru, verifikaciji i dokumentiranju eventualnih kršenja zaštite, prenosi Fena.

Te nove potrebe pojavile su se u kontekstu ranije humanitarne katastrofe izazvane gotovo 11-godišnjom izraelskom blokadom, skupa s unutrašnjim palestinskim podjelama i hroničnom energetskom krizom, koja je ostavila dva miliona stanovnika Gaze bez opskrbe strujom 22 sata dnevno, te ozbiljnih prekida u dostavi osnovne pomoći, navodi se u saopćenju za javnost OCHA-e.

Dodaje se da je granični prijelaz Abu Salem / Kerem, glavna ulazna tačka za robu između Izraela i Gaze, djelomično otvoren u ovoj sedmici za 15 kamiona s medicinskim potrepštinama koji su ušli u Gazu u nedjelju i utorak.

Medicinske potrepštine

Dva kamiona koja je donirao Izrael navodno su se vratila u srijedu. Osim toga, dva kamionska konvoja koja su  prevozila 76.000 litara goriva za medicinske objekte, kao i za postrojenja za prečišćavanje vode dovezli su u Gazu Ujedinjeni narodi u srijedu, dok su aranžmani za dovoženje još 76.000 litara u toku.

Egipat je također neočekivano otvorio prijelaz Rafah na šest dana u ovoj sedmici, što se smatra olakšanjem za humanitarne napore.

Ipak, tvrdi OCHA, uprkos tim dešavanjima, teške nestašice lijekova i medicinske opreme, skupa s poteškoćama u pristupu medicinskoj zaštiti izvan Gaze i ozbiljnim manjcima u finansiranju, nastavljaju podrivati humanitarne operacije.

OCHA je saopćila da su njeni zdravstveni partneri nagovijestili da je, uprkos nedavnim donacijama zdravstvenom sektoru, 1,2 miliona dolara hitno potrebno za lijekove, a dodatnih 3,9 miliona dolara za pokrivanje hitnih medicinskih potreba i vanredne medicinske tehničare.

Još 19,5 miliona potrebno je za pokrivanje srednjoročnih, hroničnih potreba Ministarstva zdravstva i nevladinih organizacija u pružanju osnovne zdravstvene zaštite do augusta.

Plan humanitarnog odgovora za 2018. godinu, koji traži 400 miliona dolara pomoći za Pojas Gaze, znatno je ugrožen nedostatnim finansiranjem, dok je samo 16 posto humanitarnog apela finansirano, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Izvor: Agencije