Oglasi

UN pozvao na globalno primirje tokom ZOI 2018.

Primirje bi trajalo od 9. februara, sedam dana pred početak Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu, do sedmog dana po njihovom završetku, 18. marta.
Predsjednik MOK-a rekao da ovom rezolucijom Generalna skupština UN-a stvara uslove da se svi sportisti takmiče u miruArhiva

Generalna skupština Ujedinjenih naroda odobrila je rezoluciju kojom se pozivaju sve države da zaustave sukobe i učestvuju u primirju za vrijeme trajanja Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchang u Južnoj Koreji, naredne godine.

Rezolucija, koja je usvojena udarom čekića predsjednika Generalne skupštine Miroslava Lajčaka i ispraćena aplauzom, poziva sve države članice da učestvuju u primirju.

Primirje bi trajalo od sedam dana pred početak Igara 9. februara, do sedmog dana po njihovom završetku, 18. marta.

Ostvarenje životnog sna

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach rekao je pred 193-članim tijelom Svjetske organizacije da ovom rezolucijom Generalna skupština "stvara uslove da se svi sportisti takmiče u miru".

"Samo države članice UN-a mogu garantirati sportistima siguran put na Olimpijske igre. Oni omogućavaju svim olimpijskim takmičarima da ostvare svoj životni san", rekao je Bach.

Predsednik južnokorejskog organizacionog komiteta Lee Hee-beom, navodi AP, rekao je da ova rezolucija označava "snažnu želju" Generalne skupštine da "Pyeongchang otvori prozor mogućnosti i da podstakne okruženje koje pogoduje izgradnji i održavanju mira na korejskom poluotoku i u severoistočnoj Aziji".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.