UN pozvao na empatiju prema izbjeglicama

U Evropu je ove godine stiglo više od 800.000 migranata i izbjeglica (EPA)

Ujedinjeni narodi pozvali su na saosjećanje i empatiju prema izbjeglicama u situaciji kada, nakon smrtonosnih napada u Parizu 14. novembra, neki u Evropi traže da se zaustavi priliv migranata, a nekoliko američkih država zatvara vrata izbeglicama iz Sirije.

Neki političari u Evropi i Sjevernoj Americi su upozorili da su njihove zemlje suočene s velikim rizikom ako primaju izbjeglice prije nego što se dobro provjeri da li je riječ o opasnim ekstremistima.

Za napade u Parizu odgovornost je preuzela grupa Islamska država Irak i Levant, koja kontrolira dijelove teritorije Sirije i Iraka.

‘Ranjivi ljudi’

“Reakcija na val izbjeglica, s kojim smo suočeni, trebali bi biti saosjećanje i empatija. To su ljudi koji bježe od razaranja ISIL-a, kakvo smo vidjeli u Parizu”, rekao je novinarima glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Prema njegovim riječima, podrazumijeva se da zemlje moraju preduzeti odgovarajuće mjere kako bi zašitile svoje građane od terorizma, ali “ne bi bilo ispravno da se u tome usredsrede na izbjeglice, ranjive ljude koji i sami bježe od nasilja”.

U Evropu je ove godine stiglo više od 800.000 migranata i izbjeglica, koji su pobjegli od ratova i teške situacije na Bliskom istoku, u Africi i Aziji.

Prema UNHCR-u, polovina je došla iz Sirije.

Izvor: Agencije