Oglasi

UN pozvao Iran da oslobodi uhapšene demonstrante

Eksperti UN-a tvrde da su šokirani izvještajima koji ukazuju na to da zatvorenike muče ili na drugi način zlostavljaju.
Stručnjaci su naveli da su najmanje 304 osobe stradale na protestima, pozivajući se na 'vjerodostojne izvore'EPA

Grupa nezavisnih eksperata koje je imenovalo Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvala je Iran da pusti na slobodu sve ljude pritvorene tokom nedavnih protesta.

Oni su rekli da su "šokirani" izvještajima koji ukazuju na to da se zatvorenici muče ili na drugi način zlostavljaju, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

U zajedničkom saopćenju desetak stručnjaka za ljudska prava procijenjeno je da je od najmanje 200.000 ljudi, koji su učestvovali u nedavnim protestima u Iranu, njih 7.000 uhapšeno, a hiljade su u pritvoru.

Držanje u pretrpanim centrima

"Šokirani smo zbog izvještaja o zlostavljanju pritvorenih", rekli su stručnjaci.

Izvještaji ukazuju da se zatvorenici muče ili trpe druge oblike zlostavljanja, ponekad radi iznuđivanja prisilnih priznanja.

Dodaje se i da se drže u pretrpanim centrima, a da se nekima uskraćuje medicinsko liječenje.

Stručnjaci su naveli da su najmanje 304 osobe stradale na protestima, pozivajući se na "vjerodostojne izvore", istovremeno kritizirajući "prijavljenu upotrebu prekomjerne sile od iranskih snaga sigurnosti".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.