Oglasi

UN pozvao egipatske zvaničnike da obustave pogubljenja

U Ženevi vlada zabrinutost nakon što je ovog mjeseca egipatska vlast izvršila 15 smrtnih kazni.
Egipatski sud ignorirao je to što su optuženi tokom sudskog procesa priznali zločine uz prisilu te bili izloženi mučenjuEPA - Ilustracija

Ujedinjeni narodi uputili su poziv egipatskoj vladi da se u toj zemlji obustave pogubljenja, javlja Anadolija. 

Glasnogovornik Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava Rupert Colville na konferenciji za novinare u UN-ovom uredu u Ženevi izrazio je zabrinutost zbog situacije u Egiptu, gdje je tokom ovog mjeseca pogubljeno 15 osoba. 

Colville je reagirao na pogubljenje devet osoba u srijedu, koje su osuđene na smrtnu kaznu u sudskom postupku vezanom za atentat na glavnog egipatskog tužioca Hishama Barakata.

Kako je rekao, egipatski sud ignorirao je to što su optuženi tokom sudskog procesa priznali zločine uz prisilu te bili izloženi mučenju. 

Navodi o mučenju optuženika

"Ozbiljni navodi da su optuženici mučeni uopće nisu istraženi", rekao je Colville, te poručio:

"Pozivamo egipatske zvaničnike da zaustave sva pogubljenja. Egipat treba u skladu s obavezama vezanim za međunarodna ljudska prava provesti objektivnu i nezavisnu istragu o navodima da je tokom procesa vršeno mučenje, te preduzeti sve neophodne mjere kako bi suđenje bilo pravedno."

Glavni tužilac u Egiptu Hisham Barakat ubijen je u junu 2015. u napadu automobilom bombom na njegov konvoj u Kairu.

Egipatske vlasti zbog atentata na Barakata podigle su optužnicu protiv 67 ljudi za planiranje ubistva i članstvo u Muslimanskoj braći, koju je vlada uvrstila na crnu listu 2013.

U srijedu je pogubljeno devet osoba koje su osuđene na smrt u tom procesu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.