UN poziva međunarodne eksperte da istraže ubistvo Khashoggija

Saudijski tužilac posjetio je i konzulat u Istanbulu u kojem je Khashoggi posljednji put viđen živ (EPA)

Visoka komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je međunarodne eksperte da se uključe u nezavisnu istragu o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Bachelet je pozvala Saudijsku Arabiju da otkrije gdje je Khashoggijevo tijelo, navodeći da su forenzička ispitivanja i obdukcija ključni elementi u istrazi o “šokantno besramnom zločinu”, izvedenom u saudijskom konzultatu u Istanbulu 2. oktobra.

Saudijski državni tužilac u Istanbulu je turskom kolegi predao izjave 18 osoba osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara, potvrđeno je Al Jazeeri iz ureda turskog državnog tužioca.

Saudijski tužilac posjetio je i konzulat u Istanbulu u kojem je Khashoggi posljednji put viđen živ.

Privesti istragu kraju

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu naveo je da je posjetu visoke delegacije Istanbulu inicirao službeni Rijad te da je neophodno da se saudijska istraga što prije privede kraju.

“Odgovorni za ovo ranije planirano ubistvo uhapšeni su u Saudijskoj Arabiji. Postoji i istraga koju oni vode. Vidimo korist u saradnji tužilaca i podjeli informacija. Ta saradnja treba biti nastavljena, ali da ne bude dobijanja na vremenu. To nas zabrinjava. Ova istraga što prije treba pružiti rezultate. Čitav svijet se interesuje. Neka budu iznesene činjenice”, rekao je Cavusoglu.

Izvor: Agencije