Oglasi

UN poziva Grčku da obustavi nasilje protiv migranata

Vrlo sam zabrinut zbog informacija o odbijanju prijema osoba koje traže azil i migranata, kaže specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda.
Migranti, Grčka, TurskaGrčka treba obustaviti odluku kojom je zaustavila pristup proceduri za dobijanje azila ljudima koji su ilegalno prešli granicuEPA - Arhiva

Specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za migrantska prava Felipe Gonzalez Morales pozvao je Grčku da zaustavi nasilne mjere protiv migranata i osoba koje traže azil na granici s Turskom, prenosi Tanjug, pozivajući se na skopski portal a1on.

"Vrlo sam zabrinut zbog informacija o odbijanju prijema osoba koje traže azil i migranata", rekao je Morales u Ženevi.

Specijalni izvjestitelj UN-a je naglasio da takvi potezi predstavljaju "kršenje zabrane kolektivnog protjerivanja".

Kršenje prava čovjeka i zaštite izbjeglica

Prema njegovim riječima, Grčka "hitno treba obustaviti odluku kojom je od 1. do 30. ožujka zaustavila pristup proceduri za dobivanje azila ljudima koji su ilegalno prešli granicu".

Morales kaže da takva odluka nema pravni temelj u međunarodnom pravu te da se u ovom slučaju krše prava čovjeka i zaštite izbjeglica.

Krajem veljače, nakon sukoba sa sirijskom vojskom, u kojem je poginulo najmanje 36 turskih vojnika u sirijskoj provinciji Idlib, Ankara je odlučila da više ne zaustavlja sirijske izbjeglice koji žele prijeći na teritorij Europske unije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.