UN poziva arapski svijet na više solidarnosti

Posljedice pandemije bi mogle biti duboke i dugoročne, navedeno je u izvještaju o utjecaju pandemije (EPA)

Suočen s pandemijom korona virusa, koja ostavlja duboke i trajne posljedice, arapski svijet mora biti spreman na više uzajamne pomoći i osnivanje fondacije regionalne solidarnosti, ocijenili su Ujedinjeni narodi.

“Arapska regija, u kojoj živi 436 miliona osoba, na početku je zadržala niže stope smrtnosti od svjetskog prosjeka. Ali, zabrinjavaju nedavni trendovi, zbog neujednačene i nedovoljne osnovne zaštite u brojnim zemljama”, naglašava se u izvještaju UN-a o utjecaju pandemije COVID-19.

Posljedice pandemije bi mogle biti duboke i dugoročne, navodi taj dokument i predviđa pad ekonomije regije za najmanje 5,7 posto, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Solidarnost je središnji element rješenja i ublaženja utjecaja COVID-19”, kazala je novinarima Rola Dashti, dužnosnica UN-a za arapsku regiju i ekonomska i socijalna pitanja.

Među preporukama UN-a ističe “ekonomsku i socijalnu podršku pojedincima i zajednicama i osnivanje fondacije regionalne solidarnosti”.

Virus ugrožava 55 miliona osoba

“Oni moraju smanjiti nejednakosti ulaganjem u zdravstvo i obrazovanje, socijalnu zaštitu i tehnologiju”, dodaje UN.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres je u popratnom saopćenju primijetio da su u regiji zabilježene najdublje razlike među spolovima.

“Obnova od posljedica COVID-19 mogla bi biti prilika za ulaganja u žene i djevojke, za garanciju jednakih prava i sudjelovanja koje su od trajne koristi za sve”, ocijenio je. 

Rola Dashti je istakla da bi svaki četvrti Arap mogao postati siromašan.

“Korona virus ugrožava 55 miliona osoba, kojima treba humanitarna pomoć u arapskom svijetu. Njih 26 miliona su izbjeglice i raseljeni, od kojih blizu 16 miliona prijeti glad”, precizirala je.

Guterres je u saopćenju pozvao arapske zemlje na poticanje ekonomskog oporavka preispitivanjem ekonomskog modela regije u korist raznolikih zelenih ekonomija.

Izvor: Agencije