UN potvrdio izraelske navode o tunelu na libanskoj granici

Izrael, Libanon, Vojska
Izraelska vojska je javila kako su identificirali nekoliko tunela na granici te da su poslali stručnjake za njihovo uklanjanje i blokadu (EPA)

UN-ovi mirotvorci u Libanonu potvrdili su postojanje tunela koje je prvotno otkrila izraelska vojska, a u blizini plave crte razgraničenja dviju zemalja, stoji u priopćenju u četvrtak.

UN-ove snage u Libanonu (UNIFIL) su “angažirane sa svim stranama na hitnom rješavanju problema” i “razgovarat će o svojim otkrićima s odgovarajućim vlastima u Libanonu”, dodaje se.

Prethodno UN-ovom priopćenju, Izrael je upozorio Libanon i UN na postojanje tunela kojim, kako kažu, teroristi ulaze u izraelski teritorij.

Tražili su Libanon i UN da unište tunele za koje vjeruju da su prokopani od pokreta Hezbollah, kojeg podržava službeni Iran.

Izraelska vojska prethodno je javila kako su identificirali nekoliko tunela na libanonskoj granici te da su poslali stručnjake za njihovo uklanjanje i blokadu.

Naglasili su pritom kako neće ulaziti u libanonski teritorij, no neki izraelski mediji u srijedu su citirali neimenovanog izraelskog dužnosnika koji je naglasio kako Izrael može bez problema proširiti područje djelovanja i u Libanon.

Bez reakcije

Reakcije Hezbollaha i libanonskih vlasti nije bilo.

Sve strane naglašavaju kako je situacija bila mirna na obje strane granice. No, izraelske operacije događaju se na području gdje su 2006. dvije zemlje ratovale.

Izraelska vojska je naglasila u priopćenju kako “smatraju libanonsku Vladu i vojsku te UNIFIL odgovornim za sve događaje koji prolaze i dolaze iz Libanona”.

Dodali su kako je jedan njihov zapovjednik pokazao tunele zapovjedniku UNIFIL-a generalu-majoru Sefanu Del Colu.

“Urgiramo … da UNIFIL poduzme adekvatne radnje zajedno s libanonskom vojskom kako bi očistili područje i sve tunele te se pobrinuli da se više ne koriste protiv Izraela”, poručio je viši vojni glasnogovornik, potpukovnik Jonathan Conricus.

Glasnogovornik libanonske vlade Nabih Berri u srijedu je rekao kako Izrael nije predstavio nikakve dokaze koji upućuju na postojanje tunela.

Izraelski premijer Benajmin Netanyahu rekao je ovoga tjedna kako Hezbola planira poslati vojnike kroz tunele kako bi započeli napade, a u četvrtak je proširio svoju izjavu.

“Hezbollah planira ubaciti nekoliko bojna u izraelski teritorij sa ciljem izolacije zajednica, gradova i kibuca, a kako bi nastavila svoju strahovladu terorizmom i otmicama koje bi se istodobno mogle događati”, rekao je Netanyahu na sastanku stranih diplomata.

Dovoljno veliki za vozila

Naglasio je kako su Hezbollahovi tuneli dovoljno veliki da se njima u njima može koristiti motocikl, manja vozila i transportirati grupe ljudi.

Izraelska vojska u utorak je priopćila da je pokrenula operaciju u cilju “razotkrivanja i osujećivanja” tunela koje gradi libanski šiitski pokret Hezbolah, a koji se pružaju od teritorija Libanona do sjevernog Izraela.

Vojska je priopćila da ti tuneli nisu operativni te da se aktivnosti u cilju njihovog razotkrivanja, koje su počele u utorak, odvijaju na teritoriju Izraela, prenijele su agencije.

U priopćenju nije navedeno koliko ima skrivenih tunela između libanonskog i izraelskog teritorija, niti koliko dugo će operacija trajati.

Glasnogovornik izraelskih snaga Jonathan Conricus rekao je da će tuneli biti zatvoreni ili srušeni, ali nije naveo kada i kako.

Izvor: Agencije