UN potvrdio da su Husi predali tri luke u pokrajini Hodeidah

Hodeidah, Jemen, Luka, Brod
Povlačenje Husa dio je sporazuma o razmještanju zaraćenih strana u regiji (EPA)

Ujedinjeni narodi potvrdili su u utorak da su pobunjeni Husi predali obalnoj straži u Jemenu kontrolu nad trima lukama strateški važne pokrajine Hodeidah, sukladno mirovnom sporazumu potpisanom krajem 2018. godine, a čija primjena zapinje.

“Preostaje puno posla na eliminiranju znakova vojne nazočnosti, ali suradnja je jako dobra”, rekao je predsjednik Odbora za koordinaciju raspoređivanja, danski general Michael Lollesgaard, prema priopćenju, kako prenosi Hina.

Husi su u subotu najavili početak povlačenja iz luka Hodeidah, Saleef and Ras Isa u središtu sukoba s provladinom koalicijom koju podržavaju Rijad i Abu Dhabi.

Sporazum o razmještanju snaga

Povlačenje Husija iz triju luka, među kojima je i Hodeidah i koje su ključne za uvoz i humanitarnu pomoć, dio je sporazuma o razmještanju zaraćenih strana u regiji.

Sporazum je zaključen u prosincu tijekom pregovora pod okriljem UN-a u Švedskoj.

Članovi Misije UN-a zadužene za podršku sporazumu iz Hodeidaha potvrdili su djelomično razmještanje Husija, kao što je dogovoreno u sklopu prve faze razmještanja, precizira se u priopćenju.

U utorak je general Michael Lollesgaard pozvao obje strane da zaključe pregovore i omoguće puno pokretanje faza 1 i 2 sporazuma iz Hodeidaha.

U jordanskom glavnom gradu Amanu su izaslanstva jemenske Vlade i pobunjenih Husa u utorak počeli pregovore o primjeni gospodarskih odredbi u lukama Hodeidaha.

Prema sporazumu postignutom u prosincu, prihodi iz luka bi trebali biti položeni u ogranak Središnje banke u Hodeidahu.

Deseci miliona trebaju pomoć

U četverogodišnjem građanskom ratu u Jemenu, u kojem se bore koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije, koja podupire provladine snage, protiv pobunjeničkih Husija uz potporu Irana, poginuli su deseci tisuća ljudi, među kojima brojni civili.

Blizu 3,3 milijuna ljudi još je raseljeno, a 24,1 milijun, odnosno više od dvije trećine stanovnika, treba humanitarnu pomoć.

Rat u najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta počeo je 2014. godine, kada su Husi zauzeli glavni grad Sanau i zbacili međunarodno priznatu vladu Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Uznemireni zbog uspona Husa, za koje vjeruju da imaju podršku Irana, saudijske i emiratske snage su 2015. počele su vojnu intervenciju u obliku zračnih udara, u nastojanju da Hadija vrate na vlast.

Izvor: Agencije