UN postigao sporazum o smanjenju plastičnog otpada u okeanima

Nova pravila trebala bi osigurati da plastika 'ne završi tamo gdje ne bi trebala' (Arhiva)

Blizu 180 država postiglo je dogovor kojim se želi znatno smanjiti količina plastike koja završi u svjetskim okeanima, objavile su Ujedinjene nacije. 

Države su se složile da će izmijeniti Bazelsku konvenciju kako bi svjetska trgovina plastičnim otpadom bila transparentnija i bolje regulirana, a da upravljanje bude sigurnije za ljudsko zdravlje i okolinu, prenosi Hina. 

„Ponosan sam da su ove sedmice u Ženevi stranke Bazelske konvencije postigle sporazum o pravno obavezujućem, globalnom mehanizmu za upravljanje plastičnim otpadom“, saopštio je Rolph Payet, izvršni sekretar u agenciji UN-a za Bazelsku, Rotterdamsku i Stockholmsku konvenciju. 

„Zagađenje plastikom, proglašeno ogromnim ekološkim problemom svjetskih razmjera, dostiglo je epidemijske proporcije, s procijenjenih 100 miliona tona plastike u okeanima, od čega između 80 i 90 posto dolazi s kopna“, dodaje se u saopštenju. 

Payet je naglasio kako su pregovori, započeti prije 11 dana i na kojima je sudjelovalo 1.400 delegata, postigli više nego što je očekivao. 

Sve veća svjetska osviještenost

Dužnosnici takav napredak dijelom pripisuju sve većoj svjetskoj osviještenosti o opasnosti zagađenja plastikom za morski život, čemu su pridonijeli i dokumentarni filmovi britanskog autora Davida Attenborougha i drugih. 

Marco Lambertini, direktor ekološke organizacije WWF International, kazao je kako su bogate države dugo izbjegavale odgovornost za ogromne količine plastičnog otpada, a da je novi sporazum veoma dobrodošao korak u suočavanju s tom neravnotežom.

„No to je samo dio puta. Što mi i planet trebamo je opsežan dogovor koji će se suočiti s globalnom plastičnom krizom“, rekao je on.  

Payet je istaknuo kako bi nova pravila trebala imati značajan utjecaj na zagađenje oceana i osigurati da plastika „ne završi tamo gdje ne bi trebala“. 

Nova pravila će stupiti na snagu tek kroz godinu dana, no Payet je naglasio kako su potpisnice poručile da ne žele bilo kakvu odgodu. 

Izvor: Agencije