Oglasi

UN: Polovini stanovništva Jemena prijeti glad

Ljekari navode da je broj smrti od pothranjenosti u Jemenu u porastu.
Tragedija Jemena slična je tragediji Bosne, stalne pogibje, totalna blokada, umiranje od gladi i pothranjenostiAP

Ujedinjeni narodi upozorili su da glad prijeti polovici stanovništva ratom zahvaćenog Jemena, što je oko 14 miliona ljudi, prenio je u srijedu BBC.

Humanitarni koordinator Mark Lowcock rekao je da su istraživanja pokazala da je broj osoba koje preživljavaju isključivo zahvaljujući pomoći, tri miliona viši nego što se mislilo.

Postoji takva prijetnja glađu "kakvu stručnjaci iz tog polja nisu vidjeli tokom cijelog radnog vijeka", kazao je on.

Ljekari navode da je broj smrti od pothranjenosti u porastu.

Epidemija kolere

Jemen razara sukob koji je eskalirao 2015. kada je koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije intervenirala nakon što su pobunjeni Husi preuzeli kontrolu nad najvećim dijelom zapadnog područja zemlje i prisilili predsjednika Abdrabuha Mansura Hadija na bijeg u inostranstvo.

Najmanje 6.600 civila je poginulo a 10.560 je ranjeno u tom ratu, podaci su UN-a.

Sukob i djelomična blokada zemlje ostavili su 22 miliona ljudi ovisnih o humanitarnoj pomoći, što predstavlja najveći problem s hranom u svijetu, a dovelo je i do izbijanja kolere od koje je oboljelo 1,1 milion ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.