UN pokreće istragu o ubistvu skoro 7000 ljudi na Filipinima

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet će predstaviti zaključke istrage za godinu dana (EPA)

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda odlučilo je pokrenuti preliminarnu istragu zbog tisuća ubojstava na Filipinima u takozvanom ratu protiv droge, prenosi Reuters.

Rezoluciju, koju je predložio Island, podržalo je 18 država, protiv rezolucije bilo je 14 država, uključujući Kinu, a sudržanih je bilo 15, među kojima i Japan.

Izaslanstvo Filipina pozvalo je članice Vijeća za ljudska prava da glasaju protiv teksta kojim se visoku povjerenicu UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet poziva da izvijesti o zaključcima istrage polovicom iduće godine.

Veleposlanik Filipina Evan Garcia je nakon glasanja pročitao izjavu ministarstva vanjskih poslova svoje države.

Nekažnjeno ‘sistematsko ubijanje’

“Iskušenje je snažno, uz prezir prema manjini zemalja koje imaju najmanje moralnog prava i diskreditiraju Vijeće za ljudska prava. Filipini ostaju vjerni ljudskim pravima. Nastavit ćemo surađivati ​​s Vijećem kako bismo unaprijedili mandat na poštivanje, zaštitu i ispunjavanje ljudskih prava i njihovo spašavanje od zloupotreba”, kazao je Garcia.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je UN da pokrene istragu o “sustavnom ubijanju” koje se odvija nekažnjeno, izvan dosega pravosuđa.

Prema službenim statistikama, najmanje je 6.600 osoba ubijeno pod sumnjom da je povezano s drogama u policijskim operacijama od 1. srpnja 2016. do 31. svibnja 2019. godine.

Izvor: Agencije