UN: Pjongjang i lani proizvodio sirovine za nuklearno oružje

Sjeverna Koreja, Rakete
Sjeverna Koreja sastavljala je rakete i u civilnim kompleksima zbog zaštite u slučaju napada na nuklearna i balistička postrojenja (Reuters)

Sjeverna Koreja ni prošle godine nije obustavila proizvodnju sirovina za potrebe proizvodnje nuklearnog oružja, bez obzira na intenzivirane diplomatske napore u pravcu denuklearizacije na Korejskom poluotoku.

Pozivajući se na izvješće Povjerenstva Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za sankcije Sjevernoj Koreji, list Cholsunilbo javlja kako službeni Pjongjang nije odustao od proizvodnje nuklearnih sirovina i nakon što je intenzivirao diplomatske pregovore s Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama.

“Nuklearni reaktor Yongbyon kapaciteta pet megavata normalno radi od prosinca 2015. Samo nekoliko dana reaktor nije radio u veljači, ožujku i travnju prošle godine”, navodi se u izvješću resorne UN-ova povjerenstva.

Članice UN-a izvijestile su Povjerenstvo da je reaktor obustavio rad u rujnu i listopadu, prenosi Anadolija.

Tajno opsrkrbljivanje uranijem

Komisija je pokrenula istragu protiv azijskih zemalja koje su tajno opskrbljivale Sjevernu Koreju resursima potrebnim za proces obogaćivanja uranija.

Izvješće UN-ova povjerenstva objavljeno je nedugo nakon što su vlasti Sjeverne Koreje priopćile kako su gotovo u cijelosti obnovile kompleks Dongchang-ri, testni poligon za balističke projektile.

Povjerenstvo UN-a također je navelo da je Sjeverna Koreja sastavljala rakete i u civilnim kompleksima s ciljem zaštite u slučaju eventualnih napada na nuklearna i balistička postrojenja.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un održali su dva samita, u Singapuru i Vijetnamu, ali nisu uspjeli postići sporazum o denuklearizaciji i normalizaciji odnosa na Korejskom poluotoku.

Izvor: Agencije