UN: Pjongjang cyber krađom došao do dvije milijarde dolara

Sjeverna Koreja, Raketa
Smatra se da Pjongjang posjeduje 35 nuklearnih bojevih glava te da je u toku izrada nosećih raketa za nuklearne projektile (EPA)

Sjeverna Koreja zaradila je oko dvije milijarde američkih dolara za svoje programe razvoja „oružja za masovno uništenje kradući od finansijskih institucija i razmjenjujući kriptovalute rasprostanjenim i sve naprednijim cyber napadima“, navodi se u povjerljivom izvještaju Ujedinjenih nacija u koji je Reuters imao uvid.

Pjongjang je, također, nastavio da unapređuje svoje nuklearne i raketne programe, ne provodeći pritom nuklearne testove ili lansiranja ICBM (intekontinentalni balistički projektili), navodi se u izvještaju koji su Komitetu za sankcije Sjevernoj Koreji Vijeća sigurnosti UN-a dostavili „nezavisni eksperti“ nakon šestomjesečne misije nadgledanja. 

Pranje ukradenog novca

Misija Sjeverne Koreje pri UN-u nije željela da komentariše izvještaj koji je komitetu za sankcije dostavljen prošle sedmice, dodaje britanska agencija.

U izvještaju sa dodaje i da je Pjongjang „koristio cyber prostor kako bi prao ukradeni novac“.

Reuters podsjeća da je Vijeće sigurnosti 2006. godine uvelo sankcije Sjevernoj Koreji kako bi joj otežalo da pribavlja sredstva za razvoj nuklearnog i balističkog raketnog naoružanja.

Izvor: Agencije