Oglasi

UN: Ove godine u sukobima u Libiji ubijeno 130 civila

Među stradalima nalaze se i djeca, ističe koordinatorica za humanitarne poslove Ujedinjenih naroda u Libiji Maria Ribeiro.
Ujedinjeni narodi apeliraju na sve strane da se zaštite civiliAFP-Arhiva

U ovogodišnjim sukobima u Libiji poginulo je više od 130 civila, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda, javlja Anadolija.

Koordinatorica za humanitarne poslove UN-a u Libiji Maria Ribeiro, povodom Svjetskog dana humanitarne pomoći, uputila je saopćenje u kojem je podsjetila na patnje civila uzrokovanim sukobima širom svijeta.

Tom prilikom osvrnula se i na teške uslove života s kojima su suočeni civili u Libiji.

Težak položaj žena i djevojaka

"U sukobima do kojih je u Libiji došlo od početka godine poginulo je najmanje 130 civila, među kojima su i djeca", ističe Ribeiro.

Iz UN-a je ukazano na težak položaj žena i djevojaka, koje su suočene s nizom rizika, među kojima je i seksualno zlostavljanje.

Medicinski radnici, uprkos mnogim opasnostima i prijetnjama, nastavljaju pružati pomoć ranjenima i bolesnima, piše u saopćenju, u kojem se apelira svim stranama da zaštite civile.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.