UN-ova izvjestiteljica zatražila pregled saudijskog konzulata u Istanbulu

Khashoggi je bio veliki kritičar saudijskog režima (EPA)

Posebna UN-ova izvjestiteljica za proizvoljne egzekucije Agnes Callamard koja istražuje slučaj ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u subotu je izjavila da je Saudijskoj Arabiji poslala zahtjev za pregledom mjesta na kojem se dogodilo ubistvo. 

Callamard, koja u ponedjeljak kreće u jednosedmičnu misiju u Tursku na poziv tamošnje vlade, izjavila je da od Rijada još nije dobila odgovor na zahtjev da pregleda saudijski konzulat u Istanbulu.

U četvrtak je najavila da bi tročlana zakonska i forenzička komisija trebala utvrditi “odgovornost države i pojedinaca za ubistvo”. 

“Zatražila sam pristup zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu te sastanak s ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u Turskoj”, rekla je Callamard za Reuters.

“Zatražila sam i dopuštenje za sličnu posjetu Saudijskoj Arabiji.”

Kritičar saudijskog režima

Khashoggi, istaknuti saudijski novinar s boravištem u SAD-u i kolumnist Washington Posta, bio je velik kritičar saudijskog režima.

Konzervativna monarhija uporno odbacuje odgovornost za njegovo ubistvo koje se desilo u oktobru prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Rijad je prvobitno negirao da zna bilo što o nestanku Khashoggija, a poslije je ponudio kontradiktorna objašnjenja, uključujući i da je ubijen u operaciji za koju vlada nije znala.

Saudijski dužnosnici posebno odbacuju optužbe da je ubistvo naručio prijestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman.

Vlasti su prošle godine uhapsile 21 Saudijca povezanog sa slučajem Khashoggi, od kojih je 11 optuženo i čeka suđenje.

Izvor: Agencije